glasni pucanj

Ovotjedni ‘glasni pucanj’ posvećen je Danu ružičaste vrpce

Sub
5
5. listopada
12:00
GMV Stari grad
Šetalište Josipa Jurja Strossmayera 1
Varaždin

Pucanj će izvesti Marija Hrašćanec.

Loading Događaji

Ove subote, 5. listopada, ispred Starog grada točno u podne glasni će pucanj izvesti Marija Hrašćanec povodom Dana ružičaste vrpce. Time Varaždinska građanska garda daje podršku Mammae klubu, udruzi žena oboljelih od raka dojke, a čije osnivanje pokrenula upravo Marija Hrašćanec. Cilj je udruge pomoći ženama oboljelim od raka dojke u njihovoj rehabilitaciji kako bi se što prije osnažene fizički, ali još više psihički, mogle vratiti normalnim tijekovima života.

Marija Hrašćanec 1996. godine odlazi u punu mirovinu nakon radnog staža provedenog kao nastavnik razredne nastave u Đakovu, Babincu i II. OŠ Varaždin, ne znajući da u sebi ima rak dojke. Dijagnoza koja ju je pratila i kojoj se, nakon rehabilitacije, posvetila svih daljnjih 25 godina. Naime 1998. godine postaje predsjednica Mammae kluba. Udruga odmah iste godine ulazi u članstvo Europa Donne Hrvatska te preuzima ciljeve Europske koalicije zemalja za borbu protiv smrtnosti od raka dojke. Glavni cilj je PREVENCIJA. Udruga, provodeći taj program postaje prepoznatljiva u našoj sredini i to svojim lobiranjem te javnim akcijama poput Dana narcisa i Dana ružičaste vrpce.

Marija je sudjelovala u izradi Nacionalnog strateškog okvira protiv raka uz nadu da se isti do 2025. godine inkorporira u zdravstveni sustav. Upravo zbog tih aktivnosti, udruga, ali i ona osobno, dobivaju brojna priznanja. Najponosnija je na nagradu Vesna Andrijević Matovac za 2014. godinu koju je dobila za dugogodišnju posvećenost pružanja podrške ženama oboljelima i liječenima od raka dojke, osobno i djelovanjem kroz Mammae klub Varaždin kao njegova predsjednica. Nagradu dobiva i Mammae klub zbog upornosti i entuzijazma u promicanju prevencije na području na kojem djeluje, ali i puno šire te u suradnji s brojnim drugim organizacijama u kojoj se posebno ističe angažman u organizaciji manifestacije Milenijska ružičasta vrpca u Varaždinu koja je imala i nacionalni karakter.

Najnovije