EDUKACIJA ZA PODUZEĆA

Radionica o umjetnoj inteligenciji održana u Tehnološkom parku Varaždin

'Mnogi smatraju kako je AI nešto vrlo komplicirano, skupo i nedostupno', napominju stručnjaci, ukazujući na to da ne mora biti tako.

U četvrtak, 3. listopada, u Tehnološkom parku Varaždin održana je radionica o umjetnoj inteligenciji (AI) namijenjena tvrtkama iz različitih industrija. Radionicu su zajednički organizirali IT agencija Speck, Tehnološki park Varaždin i Odvjetničko društvo Porobija & Špoljarić.

Sudionici edukacije pod nazivom ‘Osnove i primjena umjetne inteligencije’ imali su priliku upoznati se s ključnim pojmovima, poviješću umjetne inteligencije te osnovnim konceptima kao što su neuronske mreže, generativni AI, veliki jezični modeli (LLM-ovi) i RAG.

Tehnički i pravni aspekti

Radionica je obuhvatila različite aspekte AI-ja, uključujući tehničke teme poput prompt engineeringa i prilagodbe AI modela, kao i pravne aspekte vezane uz autorska prava, intelektualno vlasništvo i poslovne tajne.

Jedan od ciljeva ove edukacije bio je pomoći lokalnim tvrtkama prepoznati kako AI može odgovoriti na izazove specifične za njihove industrije. Dodatno, cilj edukacije bio je demistificirati apstraktne pojmove vezane uz umjetnu inteligenciju i demonstrirati konkretne primjene dostupne svima, uključujući i pojedince bez ekstenzivnije tehnološke pozadine.

Integracija AI u poslovanje

“Glavni izazov zbog kojeg smo odlučili osmisliti ovu AI edukaciju jest što mnogi smatraju kako je AI nešto vrlo komplicirano, apstraktno, skupo i nedostupno njihovom poduzeću. Takav stav lako može odvratiti manja i srednje velika poduzeća od pokušaja integracije umjetne inteligencije u svakodnevno poslovanje. Nadamo se da će ovakve edukacije pomoći tvrtkama da se umreže sa stručnjacima i razmisle o procesima koje je vrijedno optimizirati, kako bi se više usredotočili na kreativne i strateške zadatke koji donose pravu poslovnu vrijednost”, izjavila je Kaja Pavlinić, COO agencije Speck.

Uz predavače Dragutina Oreškog iz Specka te Marka Đurića iz društva Porobija & Špoljarić, sudionici su imali priliku razmijeniti ideje o potencijalnim rješenjima primjenjivima za vlastite poslovne modele i procese.

AI može olakšati posao

“Umjetna inteligencija može biti naš pravi asistent i olakšati posao, ako znamo što točno od nje želimo i kakav rezultat očekujemo. Razvoj različitih modela kreće se nevjerojatnom brzinom i svakodnevno svjedočimo novim primjenama i alatima na tržištu”, naglasio je Dragutin Oreški, predavač i AI inženjer.

Ova radionica predstavlja značajan korak u poticanju primjene AI tehnologija u poslovanju te povećanju konkurentnosti lokalnih poduzeća, uz priliku za umrežavanje stručnjaka i tvrtki iz različitih sektora.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Najnovije