STATISTIKA

Novi podaci: Prosječna plaća 1.349 eura, medijalna 1.255 eura

Najveći rast plaća zabilježile su - državne tvrtke.

Prema istraživanju servisa MojaPlaća.hr, u trećem kvartalu 2024. prosječna mjesečna neto plaća u Hrvatskoj iznosila je 1349 eura, što je 3% više u odnosu na prethodni kvartal, te 16% više nego u istom razdoblju prošle godine.

Medijan plaće iznosi 1255 eura, što znači da većina radnika prima plaću manju od prosjeka. Usporedno s prošlim kvartalom, medijalna plaća porasla je za 5%, dok je u odnosu na prošlu godinu povećana za 18%. Primijećen je brži rast nižih plaća u usporedbi s višim.

Unatoč padu potražnje za radnom snagom u IT sektoru i učestalim otpuštanjima, IT stručnjaci i dalje drže poziciju najplaćenijih radnika u zemlji. S druge strane, najniže prosječne plaće imaju radnici u tekstilnoj industriji (952 eura), uslužnim djelatnostima (906 eura) i pomoćnim zanimanjima (893 eura).

Privatne tvrtke u stranom vlasništvu plaćaju 3% iznad prosjeka, s prosječnom plaćom od 1383 eura, dok su najveći rast plaća zabilježile državne tvrtke, sa skokom od 14%. Ipak, plaće u tim tvrtkama ostaju ispod prosjeka, s prosječnim primanjima od 1248 eura mjesečno.

Najniže plaće i dalje su u istočnim županijama, dok je najviša prosječna plaća zabilježena u Gradu Zagrebu, gdje iznosi 1397 eura.

Preporučeno
Najnovije