VARAŽDINSKI BURGER MAJSTORI DOLAZE U BEOGRAD!

Rešetka by Đurina hiža ovog vikenda na najznačajnijem jesenskom streetfood festivalu u regiji

Reshetka i Đurina hiža već su godinama u vrhu sa svojim streetfood programom, odnosno mesnim delicijama, a osim u Hrvatskoj, za njih su čuli i u 'regionu'.

Streetfood program od Rešetke/Đurine hiže, prvenstveno burgeri, osvojio je nagrade na praktički svim festivalima na kojima su sudjelovali, a ‘mala’ Rešetka upisala se na streetfood mapu kao veliki igrač. Ovaj tjedan odlaze u Beograd, na Burgeraj, koji će se održati od 11. do 13. listopada. Lokacija je na beogradskoj ‘špici’.

– Dolazimo s naša dva šampiona – Đuragan 042 i najnoviji Pornhamb. I Đuragan i Pornhamb su zajedno s Divljim Đurom uzeli pobjede na Street Food Fest Široki Brijeg, Đuragan 2021. a Pornhamb 2024.. Lokacija je brutalna, stacionirani smo ispred Tržnog centra Rajićeva u Knez Mihajlovoj, festival počinje u petak od 13:00, a Žil i ja smo spremni – ističe Nikola Božić, koji ističe da su streetfood i burger festivali u nas u priličnom padu te navodi i razloge.

Loša kvaliteta uništava hrvatsko tržište burgera!

– Trebali bi se držati standarda kvalitete. Ono što se nudi na našim festivalima, nažalost, uglavnom nije dobro, ali zato su i cijene takve. Kada se nauštrb kvalitete ruši cijena, ne možeš se nadati ničemu boljem. Novi proizvođači rade od smrznutog mesa. Evo recimo neki dan gledam, jedan lokal u Varaždinu reklamira burgere za 5 eura, od svinjetine! Prvo, to je nelojalna konkurencija, a drugo burgeri uopće nisu od svinjetine – ističe Božić.

Smatra da se u Hrvatskoj hype oko burgera ispuhao, a da tome nije moralo biti tako.

– Stvarno nije moralo biti tako. Ponavljam, srušili su kvalitetu, a normalno je da ljudi, koji su krajnji konzumenti reagiraju na to loše. Upravo zato sam ja odlučio ne sudjelovati više na ovom tržištu. To je kao da Manchester United dođe igrati u ligu s Garićem iz Garešnice. I ako dođe Manchester igati tu, normalno je ga Garić dere po nogama. Kvalitetni zato više ne sudjeluju na tim festivalima – objašnjava Nikola te nastavlja.

– Mene naravno muči i ta ‘matematika’.  Prije pet godina su burgeri u Beogradu bili oko 6 eura u prosjeku, a sad su 12-15 eura. U Hrvatskoj su tad bili 10-11 eura, sad su 8-9, uz puno veću inflaciju kod nas. To je dokaz urušavanja. Loša kvaliteta najviše se urušava sa svinjskim mesom, ali onda to nije burger, nego sendvič sa faširancom.– ističe Božić te naglašava kako je najam kućice za Burgeraj dvostruko jeftiniji nego najam kućice za Špancirfest.

Streetfood festivali su odličan način za povezivanje s najkvalitetnjim ‘igračima’

Upravo zato, nedavno je na svojem Fejs profilu napisao – RIP Burgasi u Hrvatskoj. Ali zato se sprema za beogradski ‘Burgeraj’, što će biti njihov povratak u prijestolnicu Srbije, nakon dvije godine.

– Trenutno je veliki hype u Beogradu, mogu reći čak i veći od onoga koji je bio u Hrvatskoj prije pet godina. Sjajna ekipa, a ovaj festival je u centru Beograda. Osim novaca i medijske pompe ti Streetfood festivali su i odličan način za povezivanje. Ja želim igrati s najboljima, a takav je i festival u Beogradu. Ekipa je odlična, a svi si jako međusobno pomažemo. Oni rade 7 festivala godišnje, Burgeraj je samo jedan od njih – ispričao nam je vlasnik Đurine hiže, a slično iskustvo imao je nedavno i u Širokom Brijegu, gdje je gostovao već treći puta.

Novi burger osvojio ocjenu 4,98, od mogućih 5,00!

U četiri nastupa u Širokom, u dva je osvojio prvo mjesto, a u jednom navratu drugo. Ocjena za njegov burger Pornhamb bila je čak 4,98, na razini od 400 ocjena.

– Prošao sam negdje 50-ak nastupa na festivalima, od tamo 2017. godine, ali u Širokom je najbolje organiziran festival. Imaju i super glazbeni lineup. Imponira svakako i to kada nagradu primiš iz ruku Stevice Karapandže, prvog kuharskog uzora s malih ekrana. Upoznao sam tamo i ekipu iz Mostara, koji su otvorili restoran, Von Herzog, a tu je naravno i moj, mogu slobodno reći ‘streetfood brat’, Matej Šušak ‘Profa’. On je izniman, a nedavno je otvorio i restoran u Dubrovniku. A sada ću s njim zajedno braniti boje Hrvatske u Beogradu i izuzetno se veselim – kazao je Božić.

Inače, ‘Profa’ je imao i svoju kućicu na ovogodišnjem Biergartenu, tako da su njegov asotiman upoznali i Varaždinci.

Nije niti Nikola do kraja odustao od domaćeg kraja, ove godine se prezentirao i na Lovrečevu u Toplicama, gdje se proslavila pobjeda iz Širokog Brijega. Varaždinski Špancirfest je preskočio, ali tvrdi da bi možda mogao doći, no jedino u vlastitom aranžmanu.

Osim burgera, vesele ga i neke druge stvari, prije svega rad na Master classu u veleučilištu Aspira, gdje odlazi odmah nakon Beograda.

– Lijepo je, sve to je i neko priznanje za naš minuli rad, a veselim se i prenijeti znanje na nove generacije, da budu i bolje od nas – ističe Božić.

Đurina hiža – mjesto za mesni ‘wellness’

Tu je naravno i Đurina hiža, koja i dalje radi odlično i postala je pravi mesni raj, za one koji vole najkvalitetnije meso, pripremljeno po vrhunskim standardima. Uskoro se vraćaju i odležavanju mesa, kako bi imali cijeli proces pod kontrolom. Svi koji još niste posjetili ovaj ‘mesni wellness’, rezervirajte svoje mjesto, i sigurno ćete doživjeti vrhunski hedonistički doživljaj, odnosno pravi ‘mesni spa’, kako se vole nazivati.

Što ste pak tiče streetfood programa, tu Nikola ima i želju za proširenjem ponude, ali sve traži vrijeme.

– Imam i dalje neke želje, planove, imao sam ideju s low & slow programom, barbecue smokerima, ali mora se tome posvetiti. Radi se o pripremanju hrane na niskim temperaturama, koja se radi dugo vremena. Volio bi to raditi na višoj razini, ali svemu se čovjek mora posvetiti pa možda u neko dogledno vrijeme – zaključuje Nikola Božić.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Najnovije