Slučaj učenika

Divjak: ‘Dijete, kojeg se etiketira kao nasilnika, a ne pomaže mu se, neće se popraviti’

Bivša ministrica obrazovanja osvrnula se na slučaj problematičnog dječaka u jednoj osnovnoj školi.

Blaženka Divjak, bivša ministrica obrazovanja iz Varaždina, na Facebooku je komentirala slučaj u jednoj osnovnoj školi u Zagrebu. U školu je premješten dječak zbog čijeg se ponašanja i zlostavljanja drugih učenika ispisao cijeli razred.

Tijekom ljeta je premješten u drugu školu, a danas čak 700 učenika u toj novoj školi zbog problematičnog dječaka nije bilo u školi. Ministar obrazovanja Radovan Fuchs kazao je da treba smiriti loptu, ali i zapitao se „što da radim?“.

Komentar Blaženke Divjak o cijeloj situaciji prenosimo u cijelosti.

– Brza reakcija, koordinacija bez fige u džepu i jasna komunikacija – to je moj odgovor. 700 učenika nije u školi, roditelji angažirali odvjetnika, ministar je bijesan, rješenje se ne nazire, a djeca, uključujući i dječaka koji je povod pobuni, su žrtve.

Naravno, sada oni koji izbjegavaju odgovornost govore kako zakone treba mijenjati, jer je sustav zakazao. Međutim, sustav su ljudi, koji trebaju preuzimati odgovornost i pravovremeno donositi odluke, a ne čekati da se stvari same od sebe riješe ili da netko drugi umjesto njih odluči.

To je posebno važno kada se radi o djeci. Ne znam detalje ovog slučaja, ali sigurno je da su sva djeca, uključujući i dječaka s neprimjerenim ponašanjem, sada žrtve toga da nadležni u školi, službama u gradu, agencijama i ministarstvu nisu odmah i odlučno reagirali. Sličnih situacija ima i u drugim školama, ali se rješavaju i ne pušta se da se razbuktaju i da se problem prelije na ulicu.

‘Potrebna je sustavna edukacija i preuzimanje odgovornosti’

Hipotetski, ako roditelji učenika ne surađuju sa školom, treba se uključiti socijalna služba, jer dijete treba zaštiti. Dijete, kojeg se etiketira kao nasilnika, a ne pomaže mu se, sigurno se neće popraviti. Boli me i razmišljati kako se on sada osjeća.

Nadalje, postoje i timovi za krizne situacije na ministarstvu i osnivačima, koje treba aktivirati čim se vidi da je problem težak. Sada je u ovom konkretnom slučaju teško doći do dobrog rješenja jer se predugo čekalo, pa umjesto da se pitate kako pomoći djeci, morate rješavati i pobunu roditelja koji ukazuju na problem da zaštite svoju djecu, (ne)opravdani interes javnosti i rutinsko skrivanje od odgovornosti svih nadležnih.

Dakle, sad su se svi sjatili u školu, a to je trebalo napraviti prije nekoliko mjeseci, a možda čak i godina. Tu razinu neodgovornosti i guranja problema pod tepih nikakav novi propis neće riješiti. Općenito, potrebna je sustavna edukacija, trenutačna koordinacija i – preuzimanje odgovornosti. U konkretnom slučaju, i malo mira, da bez svjetla reflektora, mogu razgovarati i srediti, što se sada srediti da – napisala je Divjak.

Preporučeno
Najnovije