VŽ kalendar

Narodno kazalište nakon 2. svjetskog rata počelo s radom

U prvoj sezoni nakon rata izvedeno je 11 premijernih naslova.

10.10.1945. Nakon drugog svjetskog rata, ponovno je počelo radom Narodno kazalište u Varaždinu. Na svečanom otvaranju govorio je poznat hrvatski skladatelj Ivo Tijardović, kazališni orkestar izveo je uvertiru Bethovenovog „Egmonta“ a zatim su glumci odigrali predstavu „Matija Gubec“ Mirka Bogovića. U sezoni 1945/’46. godina, izvedeno je jedanaest premijernih predstava.

10.10.1886. Prestala je radom risarska škola u Varaždinu, a njezini učenici postali su polaznici novootvorene Šegrtske škole. Risarska škola u Varaždinu utemeljena je 1795.godine i morali su je pohađati šegrti pojedinih obrtničkih zanimanja u kojima je potrebno znanje crtanja: strojari, tesari, klesari, staklari, lončari i drugi. Prostorije risarske škole bile su u Zakmardijevog palači gdje je počela radom i šegrtska škola.

10.10.1924. U Trnovcu Bartolovečkom rođen je Tomislav Jagačić, prosvjetni djelatnik, publicista. Nakon učiteljske škole diplomirao je na Pedagoškoj akademiji. U Varaždinu radio je kao ravnatelj Narodnog sveučilišta «Braća Ribar», bio propagandista u «Varaždinskim vijestima», kazalištu i u Autotransportnom poduzeću. Uređivao je listove «Varaždinska lira», «Glasnik općine Sveti Ilija», «Planinarski zbornik», surađivao u časopisima i novinama. Bio je među pokretačima  Internacionalnog festivala limenih glazbi u Varaždinu 1969.godine. Tomislav Jagačić umro je 2001.godine.

~~~

Listopad 1965.

Početkom listopada 1965. godine u Varaždinu je bila velika ponuda poslova. Tražilo se jedanaest radnika za rad u šivaoni Zanatskog poduzeća za proizvodnju rublja i odjeće Vinica. Zatim, Varaždinska industrija svile, konfekcije i kišobrana tražila je jednog kišobranara, pet krojačica i dva nekvalificirana ili polukvalificirana radnika.  Građevinsko poduzeće Zagorje tražilo je 15 taracera, 15 pečara, 15 limara, 15 bravara, 20 stolara, 15 soboslikara, 15 radnika centralnog grijanja, 15 vodoinstalatera i 10 električara za rad u zemlji i inozemstvu.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Najnovije