Grad Ivanec

Grad Ivanec u pripremama za dogradnju i opremanje Etno kuće Bedenec

Radi očuvanja bogate lončarske tradicije Bedenca i Jerovca.

Radi očuvanja bogate lončarske tradicije Bedenca i Jerovca kao posebnosti ivanečke kulturne baštine, Grad Ivanec je u visokoj fazi razrade projekta dogradnje Etno kuće u Bedencu. Dogradnjom će se osigurati prostor za prezentaciju tradicionalne etnološke i etnografske baštine, ali i za daljnje aktivno čuvanje tradicije lončarstva u našemu kraju.

U tom cilju će se u nastavku Etno kuće dograditi novi objekt površine 150 m2.

U dograđenom prostoru bit će dvorana za održavanje lončarskih radionica, a opremit će se električnim lončarskim kolima, keramičkom peći, izložbenim policama i sl.

U dijelu objekta bit će uređen i stalni postav tradicionalne kovačnice (mijeh, nakovanj, starinski kovački alati i oprema), koju je Gradu prije 10-ak godina donirala Nada Pintarić iz Lipovnika.

Kovačnicu je nekad držao njen pokojni svekar Andrija, koji ju je kupio 50-tih godina 20. st., s time da je veći dio opreme i alata već tada bio star najmanje 50 godina.

Izdana građevinska dozvola

Svim tim Grad će dobiti još jedan novi objekt namijenjen čuvanju tradicijske baštine, a koji će se otvoriti i za turističke namjene.

Projektnu dokumentaciju izradila je tvrtka Tripico iz Ivanca, a Grad je za dogradnju Etno kuće već ishodio i građevinsku dozvolu.

– Također, Grad Ivanec je ovaj projekt prijavio za sufinanciranje na natječaj Ministarstva kulture i medija, a s obzirom na to da je lončarska tradicija naselja Bedenec i Jerovec na popisu trajno zaštićene nematerijalne kulturne baštine RH – ističe zamjenik gradonačelnika Marko Friščić.

Dogradnja Etno kuće tek je dio šire strategije zaštite i prezentacije kulturnih dobara našega kraja, koju Grad Ivanec proteklih godina intenzivno i dosljedno prati.

Podsjetimo, u obnovljenom objektu u gradskom parku Grad je ove godine otvorio suvremeni Centar za posjetitelje, dok je arheološko nalazište u fazi sanacije. Paralelno s time, u tijeku je i izrada koncepcije stalnog postava Muzeja planinarstva Ivanec.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Najnovije