projekt

I ove godine održat će se projekt ‘Budi IN i odaberi obrtničko zanimanje’

Čet
7
7. studenoga
08:00 - 13:00
Elektrostrojarska škola Varaždin
Hallerova aleja 5
Varaždin

Osnovnoškolci, pozor!

Loading Događaji

Udruženje hrvatskih obrtnika Varaždin i ove je godine pripremilo projekt – „Budi IN i odaberi obrtničko zanimanje“, kojim učenike sedmih i osmih razreda osnovnih škola s područja Varaždinske županije želi potaknuti da se školuju za obrtnička zanimanja. Za učenike završnih razreda osnovnih škola i njihove roditelje Udruženje će pripremiti posebnu prezentaciju u velikom šatoru koji će biti postavljen ispred zgrade Elektrostrojarske škole te u dvorani Gospodarske škole u Varaždinu, u četvrtak, 7. studenoga.
Ova priredba bit će održana u sklopu Dana obrtništva Varaždinske županije, kojom se obilježava trideseta godišnjica rada Obrtničke komore Varaždinske županije.

– Prošle godine smo prvi puta odradili projekt „Budi IN i odaberi obrtničko zanimanje“. Projekt je uz pomoć obrtnika odrađen uspješno, te još jednom zahvaljujemo svim obrtnicima i njihovim djelatnicima, te ostalim sudionicima na uloženom trudu, prenijetom znanju i odvojenom vremenu. Učenici, roditelji, ali i nastavnici imali su prilike na centraliziranom mjestu, kroz edukaciju naših obrtnika i praktičan rad, upoznati s obrtničkim zanimanjima. U takvom, direktnom kontaktu s obrtnicima učenici su dobili bolju sliku o obrtničkim zanimanjima i puno informacija koje će im pomoći da odaberu svoje obrtničko zanimanje.
Ove godine ćemo ovaj projekt nadograditi i proširiti te uključiti još više obrtnika kako bismo prezentirali što više zanimanja kroz radionice i praktičan rad u kojem će sudjelovati svi zainteresirani učenici uz pomoć obrtnika. Želja nam je da učenici na jednom mjestu vide što sve mogu vrijedne ruke obrtnika te da za svoj poziv odaberu upravo neko od tih zanimanja – istaknuo je Vladimir Bais, predsjednik Udruženja hrvatskih obrtnika Varaždin.

Izradi sam!

Na ovoj promociji obrtničkih zanimanja obrtnici će izraditi model obiteljske kuće te će učenicima na modelu prikazati proces izgradnje objekta, ugradnju instalacija, krovopokrivačke radove, soboslikarske radove, ugradnju knaufa i ostale radove, od temelja do završnih radova. Učenicima će biti omogućeno da i sami, svojim rukama, sudjeluju u izgradnji objekta i završnim radovima. Klesar će obrađivati kamen i izraditi umjetničko djelo, modni dizajner upoznat će učenike sa zahtjevima u dizajniranju odjeće, a krojač će prema prethodno kreiranom modelu izrađivati odjeću i druge proizvode od tekstila, pletiva ili vlaknastih materijala. Cvjećari će omogućiti da djeca zajedno sa njima izrađuju manje cvjetne aranžmane, informatičari će prezentirati svoj rad i širok opseg mogućnosti rada na računalima. Tajne svojeg zanata učenicima će otkrivati i frizeri, kozmetičari, maseri, a učenicima posebno atraktivne radionice i ove će godine pripremiti prijevoznici i obrtnici auto struke.

Učenici završnih razreda osnovnih škola tom će prigodom, uz podršku obrtnika, moći i sami okušati u izradi obrtničkih predmeta, a Udruženje hrvatskih obrtnika na ovogodišnjoj priredbi Budi IN organizirat će i sportsko – radno natjecanje.

Obrtničko zanimanje – osigurano radno mjesto

– U ovom projektu sudjelovat će pedesetak obrtnika, koji će predstaviti razna obrtnička zanimanja, kako bi učenici i njihovi roditelji lakše donijeli odluku o izboru perspektivnog obrtničkog zanimanja. Proizvode koji će tom prilikom izraditi s našim članovima učenici će moći ponijeti svojim kućama ili ih ostaviti svojoj školi, što će sigurno biti važno za njihovu motivaciju. No, mislim da će najvažniji biti upravo taj, neposredni kontakt između učenika i obrtnika. Učenici će se na ovoj prezentaciji moću uvjeriti da nakon što završe obrazovanje za neko od obrtničkih zanimanja, neće morati čekati na svoje radno mjesto, već će ono čekati njih – poručio je predsjednik Udruženja hrvatskih obrtnika Varaždin.

Program – Budi IN i odaberi obrtničko zanimanje, počet će u 9 sati, a trajat će sve do 13 sati.

Najnovije