SLUČAJ 'GRABERJE'

Stričak nije prihvatio Bosiljev sporazum: ‘Nastava se održava bez ikakvih problema’

Župan Stričak napokon se oglasio o situaciji koja je nastala nakon prestanka korištenja dvorane u Graberju.

Varaždinski župan Anđelko Stričak nije prihvatio sporazum koji je predložio gradonačelnik Neven Bosilj, a kojim bi se riješilo pitanje korištenja sportske dvorane Graberje te sportskih dvorana srednjih škola.

Naime, početkom ove nastavne godine Zajednica sportskih udruga, na prijedlog Grada Varaždina, povećala je cijenu najma dvorane u Graberju s 15 na 50 eura po satu. U tom prostoru nastavu tjelesnog odgoja održavale su Elektrostrojarska škola te Strojarska i prometna škola. S obzirom na poskupljenje, Županija je odlučila da se od 1. listopada učenici razmjeste u dvorane Gospodarske škole te Druge gimnazije.

To je dovelo do situacije u kojoj po četiri razreda istovremeno koristi jednu sportsku dvoranu, uključujući svlačionice i sanitarne prostore, zbog čega se nastava tjelesnog odgoja svodi na improvizaciju.

Bosilj se ‘curiknuo’

Gradonačelnik je stoga županu uputio prijedlog sporazuma kojim bi se cijena najma Graberja vratila na staro, a isto tako i uvjeti korištenja srednjoškolskih dvorana za potrebe Grada, odnosno gradskih klubova. Bosilj svoj potez u vezi Graberja, naime, tumači time što je najprije Županija podigla cijene još tijekom prošle nastavne godine. Sve to trebalo bi se, dakle, vratiti na staro.

No, župan nije prihvatio sporazum. Štoviše, on smatra da problema s nastavom tjelesnog odgoja nema.

“Bez obzira na Bosiljev sramotan potez prema varaždinskim srednjim školama, tj. učenicima, zahvaljujući angažmanu ravnatelja i profesora, nastava tjelesne i zdravstvene kulture se redovito održava i to bez ikakvih problema”, stoji u priopćenju koje je župan danas odaslao medijima, nakon dva tjedna šutnje i ignoriranja upita novinara.

Netransparentnost kao vrlina

Svoje izbjegavanje obveze da javno obrazloži odluku koju je Županija donijela u vezi s nastavom tjelesnog odgoja, Stričak danas tumači kao svoju vrlinu. Kaže ovako: “Varaždinska županija dosad se nije upuštala u javnu polemiku s Gradom Varaždinom, bez obzira na to što je gradonačelnik Neven Bosilj srednjim školama, čiji je osnivač Županija, odlučio naplaćivati korištenje dvorane Graberje za nastavu tjelesne i zdravstvene kulture čak četiri puta skuplje nego dosad.”

U sličnom tonu i nastavlja: “Posljednjih mjesec dana zaista je tužno gledati gradonačelnika Nevena Bosilja kako se prepire sam sa sobom. Njegovi pokušaji objašnjavanja da je povećao cijenu korištenja dvorane Graberje za potrebe učenika srednjih škola, zatim da ‘nije on’ nego Zajednica sportskih udruga, potom da je ‘ipak on, jer je morao’, su jadni.”

Za odluku Županije glasao i SDP!

Od konkretnih podataka, župan ističe da je cijena korištenja županijske dvorane, o kojoj Bosilj govori, manja za 10 posto. Također, objašnjava da odluka o korištenju dvorana, koju je 2023. godine donijela Varaždinska županija, nije bila jednostrani akt, već je prošla cjelovitu demokratsku proceduru.

“O njoj se dva puta raspravljalo na sastancima župana s načelnicima i gradonačelnicima, na kolegijima ravnatelja škola, te je bila upućena na javno savjetovanje i potom na donošenje vijećnicima Županijske skupštine”, napominje Stričak.

Zanimljivo je da je na sjednici Županijske skupštine ta odluka donijeta jednoglasno, dakle, za nju su, u studenom 2023. godine, glasali i vijećnici SDP-a.

Sa svima uređeni međusobni odnosi, osim…

“Glavni cilj donošenja Odluke bio je uvesti red u korištenje školskog prostora, odnosno dvorana. Intencija je bila da se školski prostor, pa tako i dvorane, prvenstveno daju na korištenje za potrebe djece i mladih, za programe rehabilitacije osoba s invaliditetom, programe predškole, za sportaše i rekreativce te potom za sve druge zainteresirane, i to na isti način u svim školama kojima je osnivač Županija, što do tada nije bio slučaj”, iznosi župan stav Županije.

Nakon što je odluka o srednjoškolskim dvoranama donijeta, sa svim gradovima i općinama koje su to tražile i imale neko pravo na korištenje tog prostora uređeni su međusobni odnosi, podsjeća Stričak. No Grad Varaždin, dodaje, to nije učinio, već Bosilj “jednostrano odlučuje povećati cijenu korištenja dvorane Graberje za učenike srednjih škola, kojima je osnivač Županija, i to za 333 posto.”

Svatko rekao svoje i sve ostaje isto

Javnost sada napokon ima obrazloženu poziciju obje strane, i Grada i Županije. S jedne strane je impulzivni potez gradonačelnika Bosilja, s druge strane je neadekvatno rješenje župana Stričaka za novonastali problem. Kako sada stvari stoje, situacija se promijeniti neće, što znači da odvijanje nastave tjelesnog odgoja ostaje u obliku kakvom je i sada. Naposljetku, zašto bi se išta i mijenjalo kad župan Stričak, eto, tvrdi da se nastava tjelesne i zdravstvene kulture održava bez ikakvih problema.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Najnovije