Vraća se HNL

NOGOMET & PODACI Varaždin (gotovo) savršen u svojim okvirima

Napravili smo analizu prve četvrtine prvenstva za varaždinskog prvoligaša.

NK Varaždin u nedjelju, 20. listopada, od 18.30 sati na Gradskom stadionu Varteks igra utakmicu 10. kola HNL-a protiv Gorice. Tako se Hrvatska nogometna liga vraća nakon reprezentativne stanke, a nogometaši varaždinskog prvoligaša nastavljaju s izazovima, ali i očuvanjem mjesta koje su zaslužili nakon prve četvrtine prvenstva.

Podsjećamo, Varaždin je u devet utakmica prvog kruga osvojio 12 bodova – s omjerom 3-3-3 (pobjeda, remi, poraz) nalazi se na vrlo dobrom četvrtom mjestu tablice. Doduše, veći je odmak prema vodećoj trojci – Dinamo ima 19 bodova, Rijeka isto, a vodeći je Hajduk s 21 bodom.

Prvi pratitelji nalaze se samo bod iza varaždinskog kluba. Šibenik je dobro ušao u sezonu i stekao zalihu bodova, da bi u posljednjih nekoliko kola (točnije njih pet) posustao. Osvojili su samo dva boda u dijelu rujna i u listopadu, ali se svejedno nalaze na petom mjestu s 11 bodova. Istra 1961 s druge strane se dizala kako su kola prolazila. U posljednjih pet kola osvojili su sedam bodova i nalaze se na šestom mjestu s 11 bodova.

Osijek razočarao, Slaven (ne)zasluženo posljednji

Osijek je najviše razočarao – s negativnom gol razlikom od -3 i sa samo 10 bodova nalaze se na sedmom mjestu. Nazire se i njihov izlazak iz krize jer su u rujnu zaredali s pobjedama, ali listopad je ponovno donio nova razočaranja.

Josip Mikacic/PIXSELL

Gorica i Lokomotiva nalaze se na osmom i devetom mjestu s jednakim brojem bodova (8), dok je posljednji Slaven Belupo. Mnogi bi rekli nezasluženo jer je pratiteljima HNL-a u sjećanju da su zakinuti za dva čista gola (Hajduk na Poljudu i protiv Rijeke u Koprivnici). Njihova igra je u uzlaznoj putanji nakon dolaska nekoliko iskusnih HNL igrača, ali i trenera Marija Kovačevića.

Malo primljenih, malo postignutih golova

Vratimo se na Varaždin. U oči ponajviše upada gol razlika. Šest zabijenih i pet primljenih pogodaka s 12 bodova – može se govoriti o čisto pragmatičnom sustavu u kojem zabijaš golove u utakmicama u kojima (samo) osvajaš bod(ove). Obrana je u većini utakmica izgledala neprelazno, izuzev one u Osijeku (2:1) i protiv Hajduka (2:1).

I dok je protiv Splićana porazu kumovao nesretni odbijanac, na Opus Areni je odigrana možda najslabija utakmica dosadašnje sezone. Posljednja utakmica protiv Dinama (poraz 1:0) više je plod individualne pogreške i dekoncentracije Laminea Baa i kasnije vještine Martina Baturine. Ostatak tog susreta obrana je djelovala homogeno, a u posljednjoj trećini utakmice ne bi bilo nezasluženo da je Varaždin došao i do boda protiv aktualnog prvaka i sudionika Lige prvaka.

Gdje je napadač?

Kao temeljni problem Šafarićevog Varaždina ove sezone ističe se efikasnost, odnosno njezin nedostatak. Iako je Marko Dabro trebao biti ‘taj’ koji će zamijeniti Brodića (nakon neuspješne epizode s Vukušićem), 27-godišnji napadač do sada nije ispunio ni najmanja očekivanja. S prosječnom ocjenom 6.64 na SofaScoreu u devet odigranih utakmica (osam je startao) te u 595 minuta igre, Dabro nije došao do pogotka, promašio je četiri velike šanse, niti jednu nije kreirao, a nula se nalazi i u kategoriji asistencija. Porazne brojke nastavljaju se i u ostalim segmentima igre – od pucanja u okvir gola po utakmici (0.6), dodira (21.9), oduzimanja lopte (1.1) pa na kraju dobivenih duela (49%) i uspješnih driblinga (50%).

Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Vjerojatno je to jedan od glavnih razloga zašto se Varaždin nalazi na četvrtom, a ne trećem ili čak drugom mjestu jer s druge strane krila – Michele Šego i Dimitar Mitrovski – igraju sezonu na visokoj razini. Šego se tu posebno ističe i možemo reći da je napokon eksplodirao te pokazuje sav potencijal koji je proteklih sezona bio zakopan ozljedama i lošim odlukama. S ocjenom od 7.29 po SofaScoreu i jasnom heatmapu vidimo da je posve okupirao lijevu stranu terena, a nerijetko ga se vidi i desno.

Zabio je jedan gol i upisao dvije asistencije, ali ta statistika je još i varljiva jer vidimo da je u 705 odigranih minuta (9 utakmica odigrao, nije startao samo protiv Dinama), dva puta završio u momčadi tjedna HNL-a, ima 2.4 šuta prema golu na utakmici, stvorio je pet velikih šansi te ima 2.2 ključna dodavanja po susretu. Tu je i dosta dobar defenzivni učinak, uz oduzimanja lopte (3.4) te čišćenja pred golom (1.3). O napadačkoj aktivnosti po desnoj strani više govori da je u top 3 u HNL-u što se tiče krilnih napadača.

Beton obrana i nadzornik Zelenika

Osvrnimo se malo i na toliko hvaljenu obranu koju, iako se nalazi na golu, predvodi Oliver Zelenika. S prosječnom ocjenom 6.95, Zelenika je primio samo tri gola (Silić je branio protiv Osijeka). Ima šest utakmica bez primljenog pogotka. Za niti jedan primljeni nije kriv, niti bi se mogao nazvati obranjivim. U momčadi tjedna završio je jednom, a po utakmici ima 1.8 obrana (prosječno). Sakupio je sveukupno 14 obrana, od toga čak 11 unutar 16-erca. 31-godišnjak ima velik broj dodira po utakmici (41.6), što dovoljno govori koliko sudjeluje u igri, izgradnji napada, ali i pomicanju obrane prema suparničkoj polovici. U dodavanjima na svojoj polovici ima 86 posto uspješnosti (20.8 po utakmici), dok je na suparničkoj na 39 posto (3.6 po utakmici).

Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Uz Zeleniku, obrana koju predvode Lamine Ba (7.00) i Ivan Nekić (7.19) izgleda poprilično neprelazno. Obojica su odigrala svih devet utakmica, a osim par momenata dekoncentracije, ne može im se previše toga zamjeriti. Podršku na bočnim pozicijama imaju u pouzdanom Boršiću (7.13) lijevo te u Maglici (6.85) desno. Također, nije na odmet spomenuti da obojica igraju sjajne do vrlo dobre utakmice.

Defenzivno zreli Belcar

Veznjaci tu dolaze kao posljednji s obzirom da su svi još uvijek dovoljno suzdržani, ali to se može gledati i s taktičke strane gdje se velika pažnja pridodaje njihovom obrambenom učinku. To se ponajviše odnosi na najveću nadu Varaždina Leona Belcara (6.98) koji je poprilično okupirao desnu stranu terena (na svojoj polovici) i koji ima tu moć razbijati suparničke linije. Pogotovo se to odnosi na posljednjih pet susreta – sjajan je bio protiv Šibenika i Istre, a čak i u porazima protiv Osijeka i Dinama odradio je svoju rolu.

Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Mario Marina (6.96) je svugdje te se o njegovom učinku, ponajprije defenzivnom, na sredini terena može napraviti manja disertacija. Možete li vjerovati da nema niti jedan žuti (a ni crveni) karton? Dvaput sam provjerio. Izuzev Marine, vrlo mladu sredinu terena najčešće čine još Luka Mamić, Aleksa Latković i Tomislav Duvnjak – redom igrači koji su skupili najviše minuta uz spomenute. Pitanje je u kakvom je stanju Ante Ćorić i kolike se nade u njega polažu, ali svakako bi u nekoj optimalnoj formi mogao doći do izražaja te povećati efikasnost napadača koji ponekad i žude za dodavanjima kroz sredinu. U taj napadački korpus ulazi još i Poldrugač (6.67 i jedna asistencija) te vječni čovjek na klupi, Niko Domjanić (odigrao 30 minuta u 4 utakmice).

Što se trenera Šafarića tiče, vjerojatno je i njemu samom jasno gdje bi moglo doći do poboljšanja jer situacija je vrlo jasna. Također, nije vjerojatno ni da će Osijek olako gubiti bodove kao do sada pa će borba za Europu, ako je to barem neki minimalni cilj i ambicija, biti utoliko teža. Jer, svedimo to i na čistu računicu (čitaj: budžet) – Varaždin je u svojim okvirima gotovo savršeno ušao u prvenstvo.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Najnovije