nepravomoćna presuda

Varaždinka zbog pričuve krenula u ‘rat’ s upraviteljem zgrade. Na sudu je izvukla deblji kraj

Sad će morati platiti čak triput veći iznos.

Općinski sud u Varaždinu donio je presudu u sporu između upravitelja zgrade i vlasnice stana u Varaždinu u vezi s plaćanjem zajedničke pričuve za višestambenu zgradu. Spor je započeo nakon što je upravitelj zgrade pokrenuo ovršni postupak protiv vlasnice stana zbog nepodmirenih dugovanja.

Slučaj je započeo u siječnju prošle godine, kada je javni bilježnik izdao rješenje o ovrsi u kojem se nalaže tuženici da podmiri dugovanje za pričuvu u iznosu od 225,82 eura, uz zakonske zatezne kamate. Ovaj iznos odnosi se na troškove zajedničke pričuve za stan u vlasništvu tuženice, a povećanje pričuve povezano je s projektom energetske obnove zgrade, dijelom financiranim bespovratnim sredstvima iz europskih fondova. Projekt je uključivao radove na fasadi, krovu i zajedničkim dijelovima zgrade.

Tuženica osporila osnovanost potraživanja

Tuženica je uložila prigovor na rješenje o ovrsi, tvrdeći da je nepravedno opterećena troškovima. U svom prigovoru navela je kako je vlastitim sredstvima financirala određene radove na svom stanu, poput ugradnje PVC stolarije i balkonskih vrata, za koje je smatrala da su trebali biti pokriveni sredstvima iz zajedničke pričuve ili iz sredstava namijenjenih energetskoj obnovi zgrade. Zatražila je da se troškovi koje je sama snosila uračunaju u njezine obveze prema zajedničkoj pričuvi, pozivajući se na svoje pravo na prebijanje potraživanja.

Tuženica je u svom prigovoru ukazala na navodnu nepravilnost u načinu upravljanja pričuvom i korištenju sredstava za obnovu zgrade, tvrdeći da nije bila dovoljno informirana o svim detaljima projekta i povećanju pričuve. Smatrala je da su sredstva iz pričuve i bespovratnih sredstava iz europskih fondova trošena nenamjenski te je zahtijevala dodatno vještačenje radova i uvid u cjelokupnu dokumentaciju vezanu uz energetsku obnovu.

Sud odbacio prigovore tuženice

Nakon provedene rasprave i razmatranja dostavljenih dokaza, uključujući dokumentaciju o projektu obnove i izjave svjedoka, sud je 16. listopada 2024. donio presudu u korist upravitelja zgrade. Sud je utvrdio da su radovi koje je tuženica financirala vlastitim sredstvima izvedeni izvan okvira projektne dokumentacije i ne mogu se smatrati dijelom radova pokrivenih zajedničkom pričuvom ili sredstvima za energetsku obnovu. Prema ocjeni suda, troškovi koje je snosila tuženica ne mogu se koristiti kao pravna osnova za prebijanje dugovanja prema upravitelju zgrade.

Presuda djelomično potvrđuje platni nalog izdan u siječnju 2023., prema kojem je tuženica dužna platiti upravitelju dugovanje od 225,82 eura uz zakonske zatezne kamate te nadoknaditi troškove parničnog postupka u iznosu od 488,92 eura. Njezin zahtjev za naknadu troškova i prebijanje dugovanja sud je odbacio kao neosnovan.

Obveza plaćanja pričuve za sve vlasnike

U obrazloženju presude, sud je naglasio da su vlasnici stanova obvezni sudjelovati u plaćanju zajedničke pričuve, čija je svrha održavanje zgrade, pokriće troškova i, u ovom slučaju, otplata kredita uzetog za sufinanciranje energetske obnove. Suvlasnici zgrade odlučili su o realizaciji kredita od 455.000 kuna, odnosno 60.388,88 eura, kako bi pokrili dio troškova koji nisu bili sufinancirani bespovratnim sredstvima iz europskih fondova.

Kako su vlasnici stanova suglasno prihvatili povećanje pričuve zbog vraćanja kredita, sud je presudio da obveza plaćanja pričuve vrijedi za sve suvlasnike, uključujući i tuženicu. U presudi je dodatno pojašnjeno da je takva odluka donesena sukladno Zakonu o energetskoj učinkovitosti, koji dopušta da se odluke o radovima energetske obnove i povećanju pričuve donesu većinom glasova suvlasnika.

Presuda donesena 16. listopada okončava dugotrajan pravni spor između upravitelja zgrade i tuženice, koji je započeo početkom 2023. godine. Tuženici je ostavljen rok od 15 dana za podmirenje dosuđenih troškova, a postoji i mogućnost žalbe na ovu presudu.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Najnovije