srijeda u muzeju

Izložba Ante Rašića povodom Srijede u Muzeju

Sri
23
23. listopada
19:00
GMV Palača Sermage
Šetalište Josipa Jurja Strossmayera 3
Varaždin

Riječ je o suradnji Gradskog muzeja Varaždin i Galerije Zlati ajngel.

Loading Događaji

Ovogodišnji ciklus zajedničkih izložbi Gradskog muzeja Varaždin i Galerije Zlati ajngel završava izložbom akademskog slikara Ante Rašića, koja se u sklopu Srijede u Muzeju otvara 23. listopada.

Ante Rašić (Imotski, 1953.) kipar je, slikar i dizajner visoke moderne i postmoderne umjetnosti. Diplomirao je slikarstvo na ALU-u u Zagrebu 1977. (N. Reiser), gdje je i profesor od 1995. godine. Bio je suradnik Majstorske radionice Lj. Ivančića i N. Reisera te kiparskog atelijera prof. M. Charpentiera na Akademiji likovnih umjetnosti u Parizu. U međama konceptualne, primarne i analitičke umjetnosti od 70-ih godina formira svoj izražaj obilježen zatvorenošću forme, plastičkom jezgrovitošću, procesualnošću, čistoćom oblikovanja te uporabom akromatske bijele.  

Nakon 80-ih stvara kolaže, reljefe te skulpture od papira i metala zaustavljenih ritmova, bilježenja procesa nastanka i slobodnih formulacija. Od 1998. izveo je niz ambijentalnih instalacija s ready-made zrcalima koje aplicira u raznolikim kontekstima i okruženjima, okrunjenima gigantskim Hrvatskim Apoksiomenom na izložbi Umjetnost je lijepa i u crkvi sv. Donata. Land Art projekt Bijela cesta, U iščekivanju kiše, realiziran 2008. u okviru 36. Mediteranskoga kiparskog simpozija (Labin, Dubrova), višestruko je nagrađivan u Hrvatskoj i svijetu. Djela mu se nalaze u brojnim muzejima i privatnim zbirkama te na javnim prostorima, a 1997. odlikovan je Redom Danice hrvatske s likom Marka Marulića.

Otvorenje izložbe započinje u palači Sermage i nastavlja se u Galeriji Zlati ajngel. Izložba je postavljena za razgled do 17. studenoga ove godine.

Najnovije