Na današnji dan

Godine 1918. odobreno ponovno djelovanje ‘Hrvatskog sokola’ u Varaždinu

Obzirom da u gradskoj gombaoni nije bilo grijanja niti struje, sokolaši su svoje gimnastičke vježbe imali u dvorani gostione K vujčeku.

21.10.1918. Odlukom hrvatskoga bana odobreno je ponovno djelovanje „Hrvatskog sokola“ u Varaždinu koje je prekinuto u vrijeme prvog svjetskog rata. Sokolski starješina Bogdan Svoboda odmah je sazvao izvanrednu skupštinu na kojoj je izabran privremeni obor sa zadatkom da organizira aktivnosti. Obzirom da u gradskoj gombaoni nije bilo grijanja niti električne rasvjete, sokolaši su svoje gimnastičke vježbe imali u dvorani gostione „K vujčeku“. Nakon Bogdana Svobode sokolski starješina je Vjenceslav Podgajski.

21.10.2003. U Zagrebu je umro doktor Roko Živković, dugogodišnji voditelj Internog odjela Medicinskog centra Varaždin. Rođen je 1919.godine, gimnaziju je maturirao u Šibeniku, Medicinski fakultet diplomirao je u Zagrebu na kojem je 1966.godine postao doktor znanosti. Nakon Varaždina živio i radio u Zagrebu gdje je predavao internu medicinu na Višoj medicinskoj školi i bio redovni profesor na medicinskim fakultetima u Zagrebu i Ljubljani. Kao znanstvenik, specijalista s područja interne medicine, gastroenterologije, prehrane i hepatologije, objavio je pedesetak knjiga, priručnika i udžbenika. Primarijus doktor Roko Živković primio je brojna priznanja među njima 1968.godine nagradu grada Varaždina.

LISTOPAD 1994.

Sredinom  listopada 1994. godine održana je Izborna skupština Bedema ljubavi – pokreta majki za mir koji je osnovan 1991. godine. Bedem ljubavi je 1994. godine imao 33 članice, 5 počasnih članica i 6 muških suradnika. Rad u Bedemu ljubavi bio je volonterski. Na izbornoj je skupštini jednoglasno za predsjednicu izabrana dotadašnja predsjednica gospođa Zdenka Svetina Makšan.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Najnovije