Grad Ivanec

Grad Ivanec građanima darovao novih 150 mladih kloniranih lipa

Lipe su zasađene, a samim time je za budućnost sačuvano starodrevno ivanečko stablo kao najautentičnija ivanečka prirodna dragocjenost.

Mnoštvo građana iz Ivanca i ivanečkih naselja, ali i iz susjednih gradova i općina u subotu je, 19. listopada, kod starevelelisne lipe (Tilia platyphyllos Scop.) na ulasku u ivanečki park s veseljem preuzelo stabalce mlade lipe, koje im je, petu godinu zaredom, darovao Grad Ivanec.

S razlogom, jer riječ je o kloniranim lipama koje su temeljem projekta koji Grad Ivanec provodi u suradnji s Hrvatskim šumarskim institutom iz Jastrebarskog, u rasadniku HŠI uzgojene od reznica koje su s matičnog stabla uzete u proljeće lani, a od kojih su posebnim postupkom uzgojeni klonovi.

Ovoga puta građanima je podijeljeno novih 150 stabalaca pa se ukupan broj lipa, koje je Grad Ivanec građanima podijelio tijekom pet godina, penje na ukupno 720! Lipe su zasađene, a samim time je za budućnost sačuvano starodrevno ivanečko stablo kao najautentičnija ivanečka prirodna dragocjenost, čija se sadnja veže uz dolazak vitezova ivanovaca u tadašnji Ivanec prije više od 600 godina.

Kao i svake godine dosad, i ovoga puta interes građana je velik pa su mnogi, kojima je promaknuo poziv za predbilježbe i koji su ostali bez stabalca, na licu mjesta ostavljali kontakt za novi krug podjele za godinu dana. A to znači da se ova vrijedna akcija nastavlja i dalje.

Podjelu lipa proveli su djelatnici Poslovne zone Ivanec d.o.o. na čelu s direktoricom Lanom Labaš, koji su na štandu građanima uručili i numerirani certifikat kojim se jamči da je riječ o klonu stare lipe.

Ovom akcijom Grad Ivanec i ove se godine na najljepši način uključio u obilježavanje Europskog tjedna održivog razvoja.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Najnovije