MJESEC HRVATSKE KNJIGE

Siniša Kolarić predstavlja novu zbirku poezije: ‘Mnoge moje pjesme nastaju u polusvjesnom stanju’

'Abeceda pepela' naziv je nove zbirke pjesama varaždinskog odvjetnika, glazbenika, pjesnika Siniše Kolarića.

Zbirka poezije pod naslovom ‘Abeceda pepela’ varaždinskog autora Siniše Kolarića bit će predstavljena u Gradskoj knjižnici i čitaonici ‘Metel Ožegović’ ovog četvrtka, 24. listopada, s početkom u 19 sati.

O zbirci, koja izlazi oko dvije godine nakon prethodne, naslovljene ‘Neura’, govorit će autor i njegovi suradnici, no Kolarić zasad ne otkriva previše detalja, tek naznačuje da bi moglo biti i ponekih iznenađenja. Na službenoj pozivnici navedena su imena profesora Tatjane Ruže i Branka Detelja, koji je i urednik Kolarićevih zbirki pjesama.

Odvjetništvo i pisanje

Siniša Kolarić javnosti je možda poznat ponajprije kao odvjetnik i glazbenik. Tijekom života bavio se i glazbenom kritikom te novinarstvom općenito. No nijedna od tih životnih zaokupljenosti nije mu primarna, objašnjava Kolarić.

“U zadnje vrijeme dobivam pitanja poput: ‘Kako to da si se odlučio baviti pisanjem?’ Puno godina ranije dobivao sam pitanja poput: ‘Kako to da si se odlučio baviti odvjetništvom?’ Ja sam se odvjetništvom počeo baviti jer je to posao. To je zvanje i zanimanje. Međutim, tim svojim hobijima, koji su sada prerasli u nešto više, bavio sam se i prije nego što sam završio fakultet i postao odvjetnik. Ne bih rekao da sam prvenstveno bilo što od toga. Ja sam od svega toga pomalo, ništa od toga nisam 24 sata”, rekao je Siniša Kolarić u razgovoru za VTV Televiziju.

Glazba došla prije poezije

No glazba je, čini se, došla na red prije poezije. Proces stvaranja poezije dulje je sazrijevao u Kolariću.

“Glazbom sam se počeo baviti još u osnovnoj školi. Svirao sam u tinejdžerskim bendovima. To se s vremenom razvijalo, glazba me pratila cijeloga života i dalje me prati. No, očigledno to nije jedino što me zanima u životu. U svim svojim bendovima prvenstveno sam bio pjevač. A od pjevača u bendovima koji rade autorsku glazbu očekuje se i da piše stihove. Tako sam ja pjesnički dio svog identiteta počeo razvijati još u tim bendovima. Počeo sam stidljivo pisati pjesme, koje su postale poezija tek kasnije”, objasnio je Kolarić.

‘Prirodno drugačije stanje svijesti’

Više od trideset godina stvaranja objedinjeno je prije dvije godine u zbirci ‘Neura’. Ta zbirka kompilacija je pjesama koje je Kolarić napisao u različitim stadijima svog života. Jedan ciklus unutar te zbirke obuhvatio je i pjesme koje su tijekom proteklog vremena bile uglazbljene.

Pjesme se ne pišu planirano, tumači Kolarić govoreći o svom stvaralačkom procesu.

“To nije domaća zadaća, to nije projekt koji treba napraviti. To je stvar inspiracije. Treba prepoznati određenu iskru koja vam se pojavi u glavi. Dobar dio pjesama pišem u nekom polusvjesnom stanju. Da me netko ne shvati pogrešno, radi se o stanjima koja su prirodno takva. To su ona stanja pred san ili nakon buđenja, kad postoje prirodno drugačije razine svijesti. Nekako sam osjetio da sam najproduktivniji upravo u tim razdobljima dana”, kaže Kolarić.

Pjesme nastale u godinu i pol

Dok je ‘Neura’ objedinila pjesme koje su nastajale dugi niz godina, nova zbirka ‘Abeceda pepela’ sadrži radove koji su stvarani u zadnjih godinu i pol:

“Bio sam motiviran i inspiriran prijemom na koji je moja poezija naišla kod ljudi koji su mi bili važni. ‘Abeceda pepela’ dobrim se dijelom nadovezuje na ‘Neuru’, odnosno na pojedine pjesme iz te zbirke koje pripadaju najkasnijem razdoblju.”

Kolariću je, kako je objasnio, kod pjesme važno da lijepo izgleda, zbog čega nerijetko izbjegava interpunkcijske znakove. Također mu je važno da postoji ritam u pjesmi, što tumači prenošenjem svog glazbeničkog iskustva u pisanje poezije.

Od poezije prema prozi

Sljedeći korak, smatra Siniša Kolarić, vodi ga od poezije prema prozi:

“Mislim da je to prirodan proces. Kod pisanja poezije postoji problem da čovjek sam sebi nameće određena ograničenja. Poezija ima svoja pravila, nema mnogo mogućnosti za formalne eksperimente, dok je proza dosta zahvalnija po tom pitanju. Počeo sam raditi neke tekstove u prozi, ne mogu još reći što će od toga biti, ali čini mi se da je to neki prirodan slijed stvari.”

‘Pisanje proze je posao’

Objasnio je i razliku u stvaralačkom procesu:

“Proza zahtijeva određenu urgentnost. Kad imate neku ideju, trebali biste je što prije zapisati, ali ne rečenicu ili dvije. To je posao. Sjedne se, pripremi se ambijent, čaj, kava, laptop. Mir i tišina. I onda možete raditi.”

Roman je, kaže Siniša Kolarić, vrhunac književnog stvaralaštva. Hoće li i kada on doći na red?

“Meni je još rano o tome govoriti, ali nije isključeno”, rekao je Siniša Kolarić u razgovoru za VTV Televiziju.

Predstavljanje zbirke poezije ‘Abeceda pepela’ Siniše Kolarića održat će se u Gradskoj knjižnici i čitaonici ‘Metel Ožegović’ ovog četvrtka, 24. listopada, s početkom u 19 sati. Promocija je dio programa koji se održava u sklopu Mjeseca hrvatske knjige. Autor napominje da je izdavanje zbirke sufinancirano sredstvima Grada Varaždina.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Najnovije