Francuski klub Varaždin

Francuski klub Varaždin obilježio važne obljetnice besplatnim tematskim vođenjem gradom

Turu je vodila Janja Kelava, licencirana vodičica i članica kluba.

Povodom stogodišnjice postojanja i tridesete obljetnice donošenja Službenog statuta, Udruženje Francuski klub Varaždin organizirao je besplatno tematsko vođenje gradom pod nazivom „I to je Varaždin – Voilà!“, koje je održano u ponedjeljak, 21. listopada.

Turu je vodila Janja Kelava, licencirana vodičica i članica kluba, a okupilo se tridesetak sudionika ispred Gradske vijećnice. Upoznali su se s gradom prijateljem Varaždina, Auxerreom, a zatim su krenuli u šetnju kroz dvadeset i pet zanimljivih točaka.

Šetnja se zatim nastavila pričom o kravati i njenoj povijesti koja povezuje Francusku i Hrvatsku sve do Tridesetogodišnjeg rata. Uz priče o masonima i grofu Nitzkom, posjetitelji su otkrili kako je ova poznata, ali tajnovita zidarska loža stigla do varaždinskog kraja i tko su joj bili članovi. Uz kuću Vladislava Vežića, autora prijevoda Molièrea i Chateubrianda, sudionici su naučili o važnosti njegovih doprinosa kulturnih veza Francuske i Hrvatske, iako je sam Vežić rođeni Dalmatinac.

Tura je nastavila do Trga Miljenka Stančića, gdje su se čuli detalji o obitelji Sermage i snažnoj zastupljenosti Miljenka Stančića na frankofonoj umjetničkoj sceni. Posebna pažnja posvećena je grofovima Bombelles, čiji su korijeni iz Francuske, te suradnji između Francuske i Hrvatske kroz razne kulturne festivale.

Ova šetnja također je obuhvatila zanimljive anegdote, poput veze između francuskog kipara Augusta Rodina i Ivana Meštrovića, autora poznatog Grgura Ninskog, kojem Rodin nije bio samo učitelj već i veliki prijatelj, te prekrasnu, ali tužnu ljubavnu priču iz pera Ksavera Šandora Gjalskog, „Ljubav Lajtnanta Milića“, ali i najstarijoj knjizi u fondu Gradske knjižnice, „La Théologie…“ iz 1730. godine.

Nezaobilazne su bile i priče o obitelji Thinault, koja je 1889. pokrenula prvu industrijsku proizvodnju sireva u Varaždinu, te o sestrama Uršulinkama koje su značajno doprinijele obrazovanju djevojčica i učenju francuskog jezika u Varaždinu.

Sudionici su, osim o povijesnim vezama i zanimljivostima, saznali ponešto i o današnjim varaždinskim umjetnicima, kao što su kipar Nikola Vudrag, fotograf Stephan Lupino i muzikologinja Zdenka Weber, koji svjedoče o nastavku francusko – hrvatskih veza.

Francuski klub Varaždin nastavlja s organizacijom događanja povodom svojih obljetnica. Svečana sjednica povodom tridesete obljetnice donošenja Statuta kluba s kulturnim programom i visokim uzvanicima održat će se 19. studenog u 18:00 h u Klubu Europa Media u HNK Varaždin, a iz kluba pozivaju i sve zainteresirane za rad kluba da joj prisustvuju. Osim toga, sve zainteresirane sugrađane pozivaju i na predavanje o povijesti, sadašnjosti i budućnosti kluba „Sto godina Francuskog kluba u Varaždinu“, koje će se održati 26. studenog u 18:00 sati u varaždinskoj Gradskoj knjižnici. Pridružite se i otkrijte bogatu povijest ovog posebnog kluba!

Povezani sadržaj
Preporučeno
Najnovije