sport

Srednjoškolci iz tri države okupili se na 18. Sportskom susretu triju gradova

Lendava – Zalaegerszeg – Varaždin.

U organizaciji Zajednice sportskih udruga Grada Varaždina, pod poroviteljstvom Grada Varaždina, u četvrtak je održan 18. Sportski susret triju gradova – Lendave, Zalaegerszega i Varaždina. Tim su se povodom u sportskoj dvorani „Varaždin” u Graberju okupili svi sudionici, učenici srednjih škola, nakon čega se u dvorani u Graberju održalo natjecanje u odbojci za djevojke, dok se u Gradskoj sportskoj dvorani „Arena” Varaždin održalo natjecanje u kuglanju za djevojke i mladiće.

Anica Sitar, voditeljica za sport i razvojne programe u ZSUGV, istaknula je da se ovakvim susretima razmjenjuju znanja što se tiče samog sporta, trenažnih procesa, natjecateljskog procesa te održavanja nastave tjelesne i zdravstvene kulture u tri različita grada u tri različite zemlje.

– S profesorima kineziologije razmjenjujemo iskustva, a naši učenici na svim tim susretima stječu nova prijateljstva pa se kasnije nalaze dok imaju sportske susrete u svojim sportskim klubovima i to je najveća vrijednost ovog projekta – kazala je Sitar.

Dodala je da gostujući gradovi prilikom susreta imaju i dodatnu vrijednost, kao što je razgled grada, izložbe i slično.

– Prijatelji upoznaju naš grad, a kad smo mi gosti, isto tako upoznajemo njihove gradove. Također, naši prijatelji iz Zajednica sportskih udruga budu gosti na svečanosti proglašenja najboljih sportaša Grada Varaždina. Tako da su ovi sportski susreti u 18 godina iz skromnijih uvjeta prerasli u jednu divnu manifestaciju gdje svake godine sudjeluje 200-tinjak srednjoškolaca. Nastavit ćemo tu tradiciju, a imamo i široku lepezu sportova – istaknula je Sitar, dodavši da sportovi uključuju nogomet, odbojku, košarku, kuglanje badminton, streljaštvo, atletiku i druge.

– Uvijek međusobno dogovaramo koji će to biti sportovi i trudimo se uvesti neki od novih sportova – rekla je i dodala da se varaždinska ženska odbojkaška ekipa natječe pod vodstvom trenera Eduarda Dobrenića, dok se u kuglanju natječu mješoviti parovi pod vodstvom trenerice, izbornice hrvatske kuglačke reprezentacije, Darinke Bunić.

Iako je u prvom planu druženje, a u drugom su rezultati, prvo mjesto u odbojci pripalo je Zalaegerszegu, druga je bila Lendava, a treći Varaždin, dok je u kuglanju najbolji bio također Zalaegerszeg, drugi Varaždin, a treća Lendava.

Kako je rekla Darinka Bunić, varaždinska trenerica i izbornica hrvatske ženske kuglačke reprezentacije, kuglanje je na ovim sportskim susretima prisutno već 10-ak godina.

– Mađari također imaju jako dobro razvijen kuglački klub pa uvijek s njima vodimo borbu za prvo mjesto. Kod njih je najbolji ove godine bio David Mazak s rezultatom 273, a kod nas je najbolji bio Ivan Peršić s rezultatom 245 – rekla je Bunić i dodala da je ovaj susret odlična prilika da se mladi druže, da ih se potakne na sport, ali i da se promovira kuglanje.

Pritom Slovenci najviše uče jer Lendava nema kuglački klub ni kuglanu, ali uvijek se odazovu natjecanju i prijateljski su raspoloženi. S druge strane, hrvatski kuglači su se s mađarskima susretali i na velikim natjecanjima.

– Zalaegerszeg igra u prvoj ligi Mađarske, mi u drugoj, pa smo se s nekima znali susretati na svjetskom prvenstvu u reprezentacijama. Sportska zajednica vrlo lijepo organizira ovaj susret, s nekima smo nakon tih 10 godina već i prijatelji – istaknula je Darinka Bunić.

Nakon natjecanja uslijedio je zajednički ručak, druženje i proglašenje plasmana ekipa, a ujedno je dogovoren termin sljedećeg natjecanja koje će se održati u Lendavi u studenome, dok će se treći susret održati u prosincu u Zalaegerszegu.

Pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Varaždina, Danijela Vusić, naglasila je kako ova suradnja, koja traje već 18 godina, potiče mlade da se druže sa svojim susjedima Slovencima i Mađarima, a ujedno ih sportska kultura uči kolegijalnosti.

– To je ujedno i promocija sporta u našemu gradu, ali i u naša dva prijateljska sportska grada s obzirom na to da se u svakom gradu održavaju po dva sporta, a svake godine sportovi se mijenjaju. Nakon odbojke i kuglanja u Varaždinu, idemo u Lendavu, a nakon toga svi zajedno idemo u Mađarsku – rekla je Vusić.

Franc Horvat Meštrović, predsjednik međunarodne komisije Sportskog saveza u Lendavi, kazao je da je riječ o lijepim druženjima.

– To je divota za gledati, učenici uživaju. To su mladi ljudi do 18 godina i vole se natjecati u svim disciplinama. Biramo discipline na način da se kod nas igraju one u kojima smo dobri, mislim da ćemo u Lendavi imati badminton i stolni tenis. Mladi sportaši su nam danas dobri, milina ih je gledati kako igraju – zaključio je Franc Horvat Meštrović.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Najnovije