nepravomoćna presuda

Bivši zatvorenik tužio Kaznionicu u Lepoglavi zbog nehumanih uvjeta, tražio je više od 63.000 eura

Sud se baš i nije složio s njegovim zahtjevom.

Općinski sud u Varaždinu donio je 25. listopada presudu kojom je Republici Hrvatskoj naložena isplata odštete od 2.700 eura uz zatezne kamate tužitelju zbog nehumanih uvjeta tijekom izdržavanja zatvorske kazne u Kaznionici Lepoglava. Presuda je toga dana i javno objavljena.

Prema navodima iz tužbe, tužitelj je tijekom boravka u kaznionici bio smješten u prenapučenim prostorijama koje nisu udovoljavale zakonskim standardima. Članak 74. Zakona o izvršavanju kazne zatvora (ZIKZ) propisuje da svaki zatvorenik ima pravo na najmanje četiri četvorna metra prostora i deset kubičnih metara zraka u ćeliji, no tužitelj navodi kako su ga često smještali u prostorije ispod tog minimuma. Nadalje, ukazao je na sanitarne i higijenske manjkavosti, tvrdeći da su zidovi bili vlažni, sanitarije loše održavane, a tople vode nije bilo tijekom zimskih mjeseci. Prehrambeni standardi također nisu bili zadovoljeni, što je, prema tvrdnjama tužitelja, utjecalo na njegovo zdravlje.

U postupku su saslušani svjedoci koji su potvrdili da su prenapučenost i sanitarni uvjeti u kaznionici bili problematični. Naveli su kako su zatvorenici imali pristup rekreativnim aktivnostima poput sporta, korištenja knjižnice i čitaonice, ali sud je procijenio da ovi dodatni uvjeti nisu nadomjestili manjak osobnog prostora niti su mogli ublažiti stres uzrokovan prenapučenim sobama.

Presudom je državi naložena isplata 2.700 eura odštete uz zatezne kamate, kao i pokrivanje parničnih troškova u iznosu od 617,94 eura. Istovremeno, tužiteljev zahtjev za dodatnom naknadom od 63.661,40 eura odbijen je kao neutemeljen. Sud je zaključio da bez obzira na kapacitete, osnovna prava i dostojanstvo zatvorenika moraju biti poštovani, te da su u ovom slučaju dugotrajno povrijeđeni minimalni standardi smještaja.

Žalba na presudu je moguća.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Najnovije