Općina Donja Voća

Humanitarni Dan otvorenih vrata Voćanske etno kuće: Uvertira u Dane Općine Donja Voća

Gastronomija, zabava i tradicija - u znaku humanosti.

Ovogodišnja proslava Dana Općine Donja Voća održat će se od 31. listopada do 10. studenog, a kao uvertira u bogat program, u subotu, 26. listopada, održan je Dan otvorenih vrata Voćanske etno kuće. Uz otvorena vrata etno kuće, kulturni, zabavni i gastronomski program organizirale su brojne udruge voćanskog kraja, a uz predstavljanje aktivnosti udruga, na štandovima se uz simboličnu donaciju moglo kušati i brojne lokalne specijalitete. Prikupljene donacije će se pak iskoristiti za pomoć sumještanki, za nabavu podizne rampe za invalidska kolica.

Na samom početku manifestacije brojne članove udruga te još brojnije posjetitelje pozdravila je načelnica Općine Sanja Kočet koja se osvrnula na manifestaciju, ali i etno kuću kao nositelja razvoja turizma voćanskog kraja.

–  Kroz program različitog sadržaja prikazujemo bogatu tradiciju, ali i kulturno i povijesno nasljeđe. Naše udruge s područja općine, ali i mnogi gosti pripremili su uz gastronomsku ponudu i zabavni te kulturni program, članovi KUD-a Voća u sklopu etno kuće dočarali su običaje, a najmlađi članovi su uprizorili tradicijske dječje igre. U virtualnoj zagorskoj hiži posjetitelji mogu razgledati postav te kroz modernu tehnologiju vidjeti kakav je bio život stanovnika Voće, istaknula je načelnica te dodala:

– Uz Dan otvorenih vrata koji uključuje etno kuću, naš muzej te virtualnu zagorsku hižicu, tu je i niz drugih manifestacija kojima čuvamo i štitimo kulturno i povijesno nasljeđe našeg kraja. Cilj nam je pri tome prvenstveno uključiti lokalnu zajednicu, napomenula je načelnica Sanja Kočet uz zahvalu svim udrugama uključenim u organizaciju manifestacije.

 Nakon načelnice okupljenima se obratila i zamjenica župana Varaždinske županije Silvija Zagorec:

– Varaždinska županija priča tisuću prekrasnih priča, a vaša priča našu nadopunjuje. Svih tih priča ne bi bilo bez truda, rada i podrške lokalne samouprave kao i podrške s županijskog nivoa, ali i bez vrijednih članova i članica brojnih udruga, napomenula je okupljenim dožupanica te dodala:

– Vi ste ti koji čuvaju različitost, identitet i baštinu. Naši preci su nam ostavili bogato nasljeđe a naša dužnost je da to prenosimo na mlađe generacije, istaknula je Silvija Zagorec uz čestitke na hvalevrijednoj inicijativi. Važnosti očuvanja baštine istaknuo je tom prigodom i profesor Damir Vučić, voditelj dječje sekcije KUD-a Voća:

– Ovdje ljudi i dalje žive tradiciju, a to je nešto što je jako rijetko. Ova inicijativa je i poticaj da se mladi okupljaju, to je nešto što svi pokušavamo oživjeti. Pokušaj da se rekonstruiraju tradicijske igre kakve su nekad bile, to je vrijednost koju treba prepoznati i vidjeti na koji način da to prezentiramo djeci, istaknuo je prof. Vučić. Nakon otvorenja manifestacije, brojni posjetitelji uživali su uz glazbu uživo, prezentaciju vina, domaća jela poput kisele župe, zlevanke i lovačkog gulaša, ali i uz razgled brojnih rukotvorina umjetnika voćanskog kraja. Za najmlađe je organizirana i kreativna radionica izrade nakita, a mališani kući nisu otišli praznih ruku, uz narukvice i ogrlice koje su izradili, na poklon od načelnice dobili su i prigodne edukativne materijale koji govore o povijesti voćanskog kraja.

 Time je na najljepši mogući način održana uvertira u nadolazeće Dane Općine Donja Voća koji će započeti u utorak 31. listopada polaganjem vijenca za sve poginule branitelje a u nedjelju, 3. studenog održat će se proslava Sv. Huberta uz dan otvorenih vrata LD-a Trčka. Vrhunac proslave bit će u petak 8. studenog kad će se održati svečana sjednica Općinskog vijeća Općine Donja voća, zabavni program te koncert grupe O.S.D.S.. U subotu 9. studenog odigrat će se humanitarna nogometna utakmica NK Vindija-NK Cirkulane, Međunarodna smotra folklora „Voćansko Martinje“ te koncert grupe Opća Opasnost, dok će sve završiti u nedjelju 10. studenoga.  Nakon svete mise lokalne udruge organizirati će gastronomski i kulturni program, najmlađi će moći uživati u srednjovjekovnom streličarstvu u organizaciji poznatih koprivničkih mušketira i haramija, a nakon toga u predstavi „Lisica bez repa“. Za stariju publiku odigrat će se predstava „Bankrot“ popularnog komičara Aleksandra Lazića, a sve zajedno na najljepši mogući način čestitat će Voći njen 690. rođendan.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Najnovije