OPĆINA BERETINEC

Prizori iz poduzetničke zone: ‘Nije točno da je to auto-otpad’

To je tako već tri godine, negoduju mještani.

Otvoreno poljoprivredno područje na sjevernom dijelu općine Beretinec u posljednjih nekoliko godina polako mijenja svoju vizuru. Na dijelu gdje Općina razvija svoju poduzetničku zonu izgrađene su prve proizvodne hale i pogoni su započeli s radom. No na jednom dijelu tog prostora nalazi se prizor koji teško da se uklapa u viziju razvoja poduzetničke zone. Vidljiv je i s glavne prometnice koja povezuje Varaždin i Beretinec, kao i s obilaznice koja prolazi tim područjem. Mnoštvo nabacanih i rastavljenih autobusa, hrpe limarije, autobusnih sjedala i ostalih dijelova ostavljaju dojam kao da je tu riječ o divljem odlagalištu auto-otpada.

Panorama Poduzetničke zone Beretinec iz vremena kad su autobusi još bili u jednom komadu (Foto: Općina Beretinec)

“To je tako već tri godine”, kažu nam mještani koji su nas upozorili na tu situaciju te se pitaju: “Zašto su uopće dozvolili da ti autobusi iz Varaždina budu prebačeni ovdje kod nas?”

‘Obratite se vlasniku parcele’

Kad govore o onima koji su to dozvolili, misle na Općinu Beretinec, koja je vlasnik zone. Načelnik Nikola Žganec pak kaže da je to privatna parcela, prodana je investitoru.

“To zemljište je u privatnom vlasništvu te molim da upit proslijedite vlasniku parcele”, kaže načelnik, kao da ga se ne tiče koristi li se prostor u zoni sukladno donijetim planovima i dokumentima.

‘To je privremeno’

Vlasnik te parcele na kojoj su stari autobusi je Krunoslav Rogina, no on je parcelu od Općine kupio kad su gore već bili autobusi. Rogina u zoni već ima izgrađen pogon za preradu mesa te planira proširenje, objasnio je načelnik Žganec. Da bi investicija krenula, treba ukloniti autobuse koje je tamo parkiralo prijevozničko poduzeće Vincek. Nama prizor izgleda kao auto-otpad, ali u Vinceku se ne slažu s tim.

“Želimo vas obavijestiti da informacije o deponiju automobilskog ili autobusnog otpada na području Poduzetničke zone Beretinec nisu točne. Navedena vozila su privremeno smještena na toj lokaciji, a većina je već prodana u dijelovima”, odgovor je Krešimira Čumbreka iz prijevozničke tvrtke upućen Općini Beretinec.

Stav Općine

Naime, nakon prve reakcije u kojoj je rekao da je riječ o privatnoj parceli, načelnik Žganec ipak se dopunio pa zatražio očitovanje tvrtke koja je dovezla stare autobuse u zonu. Iako je Općina očigledno dozvolila privremeno korištenje parcele za tu namjeru, iznio je Žganec koji je aktualni stav Općine u ovom slučaju.

“Stav općine je da se zemljišta urede te stave u funkciju, a da se pritom ne krši Odluka o komunalnom redu – što ćemo i provjeriti u ovom slučaju”, najavio je Žganec.

‘Nema opasnosti za okoliš’

U Vinceku kažu da novi vlasnik tih autobusa postupno odvozi dijelove.

“Većina autobusa je prodana bez motora, a u njima nije bilo nikakvih tekućina poput ulja ili rashladnih tekućina”, napominju.

Stoga, tvrde, opasnost za okoliš ne postoji: “Trenutne aktivnosti na lokaciji ne utječu negativno na okoliš niti ometaju budući razvoj poduzetničke zone.”

Iz Vinceka najavljuju uklanjanje starih autobusa i ostavljanje čistog prostora. U kojem roku – o tome se ne izjašnjavaju.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Najnovije