Grad Varaždin

FOTO Dodijeljene plakete ‘Veliko srce Varaždina 2024.’

Čestitke svim dobitnicima.

U multimedijalnoj dvorani Gradske knjižnice i čitaonice „Metel Ožegović“ u ponedjeljak je održana svečana dodjela plaketa „Veliko srce Varaždina 2024.“, a u ovoj godini obilježavaju se i dvije važne godišnjice – 20 godina Dječjeg gradskog vijeća Varaždina i 35 godina Konvencije UN-a o pravima djeteta. Nagrađeno je 15 pojedinaca, među kojima su 12 djece i 3 odrasle osobe.

Plakete su dobitnicima uručili predsjednica Dječjeg gradskog vijeća Bella Sedlar i predsjednik Gradskog vijeća Grada Varaždina Lovro Lukavečki, uz prisutnost ostalih dječjih gradskih vijećnika i koordinatorice Dubravke Novak.

„Iznimno mi je drago vratiti se u ove dane, ne tako davno bio sam u Vijeću učenika i u Savjetu mladih te radio na sličnim projektima, a ovaj prekrasan projekt koji se nastavlja iz godine u godinu Grad Varaždin kontinuirano podržava. Odlično surađujemo s Dječjim gradskim vijećem što smo i pokazali na Participativnom proračunu za djecu putem kojeg djeca mogu birati i odlučivati o projektima te ih predlagati, a krenuli smo i u proceduru preimenovanja Odbora za mlade u Odbor za djecu i mlade čime nastojimo djecu uključiti još snažnije.“ – rekao je Lovro Lukavečki i čestitao svim dobitnicima nagrada. „Ova djeca uzor su i inspiracija nama starijima, a pokazuju nam da uvijek treba činiti dobro, pokazati ljudskost i činiti naš grad boljim i ljepšim mjestom za život.“ – dodao je Lukavečki.

„Biti dijete u Varaždinu je super, sretna sam što djeca imaju prilike utjecati i sudjelovati u nekim odlukama u gradu Varaždinu koje su bitne za nas“ – rekla je predsjednica DGV Bella Sedlar.

„Ono što me posebno veseli jest da je ova plaketa jedina takva u Hrvatskoj koja ne nagrađuje izvrsnost u obrazovnim ishodima, natjecanjima ili pak sportskim uspjesima već je ovo nagrada za vrline, osobine i za djela- biti aktivan građanin, uvidjeti potrebu u društvu i za to se zalagati kao pojedinac. Kada vidite da postoje takva djeca, ne trebamo brinuti za budućnost.“ – rekla je koordinatorica Dubravka Novak i podsjetila na razloge ove dodjele – barem jednom godišnje istaknuti najbolje među nama, ne po sportskim ili obrazovnim natjecateljskim rezultatima, nego po ponašanjima jednih prema drugima, spremnosti za pomaganjem.

Nagrada Veliko srce Varaždina, koju je Dječje gradsko vijeće utemeljilo 2012. godine, dodijeljena je po 13. put. Cilj nagrade je isticanje djece i odraslih koji svojim primjerom svakodnevno promiču humanost, vršnjačku i međugeneracijsku pomoć, te vrijednosti koje trebaju biti uzor svima nama. Nagrada se dodjeljuje jednom godišnje, uz Dan međusobnog pomaganja (26. listopada).

Dobitnici „Veliko srce Varaždina 2024.“ su:

Centar Tomislav Špoljar: Teo Pajek

I. OŠ: Neva Cmrečki, Luka Žganec Car

II. OŠ: Ana Barta, Ivano Mešin, Martina Dugonjić (odrasla osoba)

III. OŠ: Eva Sokol

IV. OŠ: Matej Čovran

V. OŠ: Matea Zeljko, Lidija Plantić Tomašić (odrasla osoba)

VI. OŠ: Filip Rančić, Miša Ledenko

VII. OŠ: Iva Tuđan, Emili Kresonja

DGV: Nenad Kumrić (odrasla osoba)

Povezani sadržaj
Preporučeno
Najnovije