Ponekad ljudi koji tek počinju sa sirovom prehranom odluče kako će nakon jedne radionice postati sirovojedci, tako reći, preko noći. Drugi se pripremaju, čitaju pa krenu nakon temeljite pripreme. Kako god bilo, želim vam reći da ne zaboravite osluškivati svoje tijelo. Za nekoga su nagle promjene potrebne, no ponekad su one za tijelo previše bolne. I zato je moj savjet: Korak po korak, polako. Slijedite svoje srce, budite usmjereni na cilj, ali ne pod svaku cijenu.
Kad postanete sirovojedac poneki ljudi vam pristupaju kao da ste na čelu neke jako gadne sekte. Svima postane teško pozvati vas negdje jer se izbezume što ćete jesti. A opet neki uopće zaborave na to i to je super cool!
Ako želite prijeći na sirovojedstvo bilo bi pametno izabrati proljeće i ljeto kao početak, tako da imate dovoljno vremena promisliti što ćete i kako ćete se hraniti u vrijeme zime. I budite čvrsto na zemlji jer je jako teško biti sto posto sirovojedac u kontinentalnoj klimi u zimi.
Autentičnost prije svega
Almost mission impossible! Bar za mene. Mislim da je u redu reći istinu u facu, prije svega sebi samom, a ne lagati ljude na radionicama kao što to neki drugi čine. Dakle moj odgovor na gornje pitanje je sto posto autentično, otvoreno i iskreno. I, by the way, ja niti ne znam drugačije.
Zasigurno postoje ljudi koji mogu biti sirovojedci i kroz zimu, ali ja u teškim trenucima odabirem drugačiji pristup, lagane bistre juhice s povrćem, ponekad i izmiksam juhice, salate sa svježim i kuhanim povrćem. Znam da će to neke sigurno nasmijati, ali grilano povrće s kurkumom, curryem, cimetom i đumbirom je meni super soul food za zimu. A ayurveda nikada nikome naškodila nije, dapače, trebali bi ju svi redom više uključiti u svoju prehranu.
Prošla sam svakakve faze sirovojedstva unutar ove tri godine i skroz sam u redu svojim izborom. Pokušala sam biti sto posto sirova po zimi, no tad mi postaje jako hladno, tresem se i ne mogu se nikako zagrijati. Lijepo je imati te tri kile manje, no na sebi sam imala tri trenirke i tajice, temperatura u stanu bila je na 24 stupnja, a meni još uvijek jako hladno. No, mislim da još ne mogu otpustiti neke stare toksične, emocionalne blokade. Kad to učinim, tko zna, možda ću moći biti cijele godine sto posto na sirovom ili ću odlučiti da se svi selimo u trope!
Protiv ovisnosti
Spisateljica Anne Wilson Schaef rekla je: ‘Ovisnosti služe tome da nas učine neosjetljivima, kako ne bismo bili u dodiru s onim što znamo i osjećamo. Ako vas potaknem iz prehrane ukloniti alkohol, šećer ili hranu visokog glikemijskog indeksa – što povisuje razinu bata-endorfina pa se privremeno osjećate bolje – možda možete to učiniti. Ali, ako ne razriješite osjećaje koji vas potiču u hrani tražiti životnu slatkoću, vitalnu energiju u kofeinskim napicima i Duh tražiti u boci alkohola, vaši temeljni problemi ponovo će probuditi žudnju za tim stvarima.’ Citat je iz knjige Boginje ne stare, dr. Christiane Northrup.
I molim vas, nemojte odabrati sirovu prehranu zato što želite biti lijepe, mršave, imati super ten ili što god već. To je samo pozitivna posljedica ljubavi prema samoj sebi i prema vlastitom dostojanstvu. Sirova hrana nije za svakoga, ona prije pronađe vas, no vi nju! A i najveća je istina da mnogi krenu na sirovo tek kada gadno obole. I zato se nemojte nikada smijati ljudima koji su se odlučili hraniti drugačije jer nikada ne znate koju su i kakvu bolest pobijedili. Umjesto toga slavite njihove i svoje pobjede!
A u Novoj godini postavite si još jedan novi izazov koji je u skladu sa čitavim vašim unutarnjim bićem! I ne zaboravite plesati! Plešite kao mistične, senzualne i plemenite boginje jer to i jeste!
A kako bi vam Nova godina odlično započela, poklanjam vam recept za Rafaelo tortu.