Blagdansko dekoriranje: izradite ukrase sami od materijala koji su svud oko vas

>> Blagdansko dekoriranje: izradite ukrase sami od materijala koji su svud oko vas

Kupnja darova, blagdanski ručkovi, dekoriranje doma, sve su to financijski izdaci koji nas svake godine u blagdansko vrijeme ‘lupaju po džepu’. No, jeste li znali da uz malo mašte, dobre volje i nešto vremena svu raskoš božićnog ugođaja u svome domu možete postići, a ujedno i uštedjeti na kućnom budžetu?

Krenimo od izrade vijenca za ulazna vrata kao znaka dobrodošlice dragim gostima i uštedimo čak i do nekoliko stotina kuna. Sve što vam je potrebno za izradu vijenca nalazi se u prirodi, a možete ga izraditi od grančica jele, smreke, bora ili nekog drugog zimzelenog drveća. Vijenac također možete izraditi od božikovine s bobicama, mahovine pa čak i lovora. K tomu dodajte još po koju ukrasnu vrpcu i kuglu od prošlogodišnjeg nakita i dobit ćete elegantan i unikatan vijenac na koji ćete biti ponosni. Možete umetnuti i jabuke, češere, naranče, orahe, sve bez potrošene ijedne kune.

Budite domišljati i originalni pa grane od bora posprejajte zlatnim ili srebrnim sprejem. Umetnite ih u odgovarajuću vazu i po želji ukrasite. Možda su vam već dosadile stare kuglice? Ne morate nužno kupovati druge kuglice da bi ovaj Božić bi drukčiji. Uzmite željenu akrilnu boju, namočite spužvicu u nju i natapkajte staru kuglicu. Dok je boja još vlažna, pospite je šljokicama i dobit ćete predivan glamurozni nakit.

Želite li pak postići starinski izgled kuglice koji bi se odlično uklopio u shabby chic stil uređenja interijera, prije bojenja kuglicu premažite lakom za raspucavanje. Tek kad se lak osuši, brzo nanesite akrilnu boju. Ali pazite, lak djeluje jako brzo i već u roku od 3 do 5 sekundi nakon doticaja s bojom počinju se stvarati pukotine. Nemojte prebojiti mjesta na kojima je lak već ispucao. Nanošenjem debljeg sloja boje preko laka pukotine će biti izražajnije, a valja napomenuti da, ako boju nanosite spužvicom umjesto kistom, pukotine će biti sitnije i nalikovat će na paučinu.

Postoje razni oblici štednje prilikom dekoriranja doma. Jedno od vrlo dekorativnih i zanimljivih rješenja je umetanje češera bora u staklene teglice. Češere možete obojiti, ukrasiti šljokicama, umjetnim snijegom pa čak i šljokicama stare, neupotrebljive ogrlice. Možete ih također postaviti u male posudice od terakote. Oko njih posložite mahovinu, a posudice ukrasite raznim vrpcama. Iskoristite i vesele stare i nove božićne čestitke te njima ukrasite zid stvarajući božićnu umjetninu na zanimljive načine. Vrpce su jeftin, ali efektan dekorativni element pa ih možemo koristiti na razne načine.

Zanimljivi detalji mogu biti na ukrasnim jastucima napravite li na njima mašnu. Vrpce također možete vezati u mašnu na naslonu stolaca, ali i kao izuzetno elegantne ukrasne mašne na girlandama od borovih grana ili nekog drugog zelenila.

Dobar savjet zlata vrijedi

1. Veću prozirnu čašu s postoljem oblijepite grančicama čempresa s vanjske strane. Unutra umetnite svijeću. Izgledat će vrlo elegantno i profinjeno.

2. Čaše za vino okrenite naopako. Na stalak stavite svijeću a unutrašnjost ispunite dekoracijom po želji. Mogu to biti kuglice, grančica božikovine, češeri ili slično

3. Ukrasite obične (malo veće) svijeće oblažući ih štapićima cimeta omotanim vrpcom. Svijeće u čaši možete “obući” i u slatke vunene šalove..

4. Jeftin i vrlo efektan ukras su razni oblici kolačića koje možete sami ispeći, a na kraju i pojesti. Njima možete ukrasiti bor, stol ili bilo koje drugo mjesto u domu.

5. Sjenilo na lampi kao i ukrasni jastuci izgledat će vrlo elegantno i svečano omotate li ga širokom vrpcom pri dnu.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije