Ispušni ventil: Tradicionalna hrana na stolu Varaždinaca – šunka, jaja, hren…

Vrijeme korizme je iza nas, a mi smo već u Velikom tjednu. Nekoliko dana dijeli nas od Uskrsa, a, bili vi religiozni ili ne, većina će svoj stol obogatiti već tradicionalnim prehrambenim proizvodima.

Šunka, jaja, hren, mladi luk, domaće kobasice… Sve to čini jedan folklor bez kojega je Uskrs na prostoru naše županije, ali i diljem Hrvatske, nezamisliv.

Stoji li ta teza provjerili smo na ulicama grada Varaždina, a rezultate pročitajte niže. Ili poslušajte u emisiji Ispušni ventil, danas, 25. ožujka u 10 sati i 15 minuta, na Radiju Sjeverozapad. Lidija Benjak i Goran Štimec premetati će najaktualnije tjedne teme.

Kliknite na poveznicu kako biste slušali Ispušni ventil.

Miroslav Obelić

– Ove godine potrošit ću isto kao i prošle godine. Mislim potrošiti nekakvih 700 do 750 kuna, jer smo tu žena, ja, dva zeta, dva unuka. Od tradicionalne hrane tu su kuhana jaja, kobasice, hren, rotkvica, luk. Kupujem i na placu i u trgovačkim centrima, žena je tu glavna, ja sam samo prijevoz ili prenosač.

Anka Belcar

– Možda i mogu više potrošiti, ali neću. Imamo sve domaće i nećemo puno kupovati. Imamo šunku, imamo luka, imamo sve. Potrošit ćemo oko 200 kuna. Obavezno na stolu moraju biti šunka, jaja, sir, luk, raca, kolači, oko četiri, pet vrsta. Dvoje nas je, ali imamo priju, snahu, unuka, i svi slavimo zajedno.

Đurđa Hofman

– Ne trošimo puno kad dosta toga imamo doma, ali uvijek se još nešto mora kupiti, suhomesnato, naresci. Doma će biti šunka, jaja, kobasice domaće suhe i domaći picek, ali veliki, i kolači. Na ručku će nas biti šest sigurno, no možda se još tri pridruže. Mislim da je ovogodišnja trpeza bogatija, ipak nas je sad više. Sveukupno, mislim da ćemo potrošiti oko 300 kuna.

Karmen Matijaško-Grmanec

– U principu nemamo neki budžet za Uskrs jer stalno jako puno trošimo. Imamo troje male djece i stalno nešto jedemo, stalno smo na placu. I za Uskrs ćemo kupovati na placu. Obavezno će na stolu biti goveđa juha, šunka, francuska salata, povrće, kolači, domaći orasi za orehnjaču. Pisanice isto radimo doma i poklanjamo našim bakama.

Vuk Robert

– Nemam neki limit što se Uskrsa tiče. Bit će kao i većinu večeri, oko 200, 300 kuna. Ne držim se nekih tradicionalnih okvira, što mi se sviđa, to i jedem.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije