Je li najstarije dijete i pametnije? Evo što kažu stručnjaci

Nedavno masovno istraživanje koje je obuhvatilo čak 377.000 srednjoškolaca dalo je odgovor na pitanje utječe li redoslijed rođenja na razvoj razvoj osobnosti i inteligencije kod djece.

Generalni je zaključak evaluiranih rezultata da na razvoj osobnosti ne utječe jeste li prvorođeno dijete ili najmlađe.

Prvorođene žene ipak malo intelektualnije

Ipak, kad je riječ o intelektualnom razvoju, pokazalo se da su prvorođena djeca ipak nešto inteligentnija od mlađe braće i sestara. Mala razlika ide u korist djevojčica koje su se pokazale inteligentnijima, rekao je voditelj i autor studije sa Sveučilišta u Illinoisu, Brent Roberts. Ipak, riječ je o zanemarivim postocima na globalnoj razini.

Ovim je istraživanjem i rezultatima roditeljima poslana jasna poruka da svoju djecu ni u kom slučaju ne smiju tretirati i odgajati drukčije prema redoslijedu rođenja.

Ovo je dosada najveće istraživanje koje je pod povećalo stavilo odnos između redoslijeda rođenja djece i razvoja osobnosti i inteligencije.

Podsjetimo, prvi je u korelaciju ovaj odnos postavio Alfred W. Adler, a to je dovelo do žestoke svađe i rasprave Adlera i Sigmunda Freuda. Adler je kasnije utemeljio novu granu psihologije – individualnu psihologiju, a njegova teorija preživjela je dugo unatoč dokazima koji joj nisu išli u prilog.

Ovo istraživanje potvrdilo je da je riječ o desetljećima staroj zabludi, piše Science Time.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije