Postanite udomitelj te pružite šansu djetetu

Obitelj pruža prirodno okruženje za rast, blagostanje i zaštitu djece. U najboljem je interesu djece da odrastaju u svojoj obitelji, a ako to nije moguće, tada djeci treba omogućiti odrastanje u okruženju koje pruža podršku i koje promiče njegov puni potencijal. Djeca koja žive bez odgovarajuće roditeljske skrbi u posebnoj su opasnosti da ostanu uskraćena za brižno okruženje. Kada biološka obitelj ne može pružiti odgovarajuću skrb djetetu, udomiteljstvo je jedno od najboljih rješenja. Briga za dijete u udomiteljskoj obitelji djetetu pruža osjećaj sigurnosti i strukturu koja mu je, u većini slučajeva, nedostajala dok se ne poprave prilike u djetetovoj biološkoj obitelji ili dok se ne donese odluka o nekom drugom obliku skrbi (posvojenju ili osamostaljenju).

Republika Hrvatska prepoznala je potrebu i uvažila pravo djece na odrastanje u obiteljskom okruženju te je poduzela mjere za postizanje planiranog cilja kojim se do 2016. djeca do tri godine neće smještati u institucije, a omjer djece u institucijama i udomiteljskim obiteljima bit će 80 posto u udomiteljskim obiteljima prema 20 posto u institucijama. Unaprijeđen je i položaj udomitelja te bi oni trebali biti partneri institucijama, u prvom redu centrima za socijalnu skrb. Spomenimo i da svatko tko se odluči postati udomitelj prima i određenu naknadu za pokrivanje troškova djetetova uzdržavanja.

Kako bi se postigle planirane promjene nabolje, potrebna je suradnja svih segmenata društva i informiranost građana. Upravo zato, Ministarstvo socijalne politike i mladih dalo je financijsku, trogodišnju, potporu Siriusu – Centru za psihološko savjetovanje, edukaciju i istraživanje u provedbi Programa podrške razvoja udomiteljstva za djecu. Želja nam je, kroz razne aktivnosti, upoznati javnost s potrebama i problemima djece o kojoj se njihove obitelji ne mogu skrbiti i potaknuti one koji su voljni i sposobni dati djeci podršku i pažnju da se odluče na to. Iako Sirius ovaj program provodi u partnerstvu s četirima centrima za socijalnu skrb (Hrvatska Kostajnica, Požega, Sisak i Šibenik), zainteresirani građani mogu se obratiti za informacije u svakom centru za socijalnu skrb na području na kojem žive.

Pozivamo vas da postanete udomitelj – ne morate mijenjati svijet, dovoljno je da promijenite život jednom djetetu.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije