UBLAŽILI STAV

Nova saznanja: Zagorena hrana ipak nije toliko opasna koliko se tvrdilo

Znanstvenici su nakon novih istraživanja na miševima donekle ublažili stav o štetnosti akrilamida...

Britanska agencija za hranu UK Food Standard
Agency
svojevremeno je lansirala kampanju Go for
Gold kako bi podignula svjesnost o štetnosti zagorene hrane,
zbog spoja akrilamida koji nastaje pri zagaranju škrobnih
namirnica.

Akrilamid se stvara kod prženja i pečenja, a prema podacima
Svjetske zdravstvene organizacije, može izazvati
rak.  Nalazi seu puno vrsta hrane i prirodan je produkt
procesa zagrijavanja. 

Najviše razine akrilamida su u škrobnoj hrani koja se termički
obrađuje iznad 120 stupnjeva, kao što su kruh, pahuljice,
krekeri, keksi ili kava. Kada se kruh stavlja u toster,
proizvodi se akrilamid. Što je tost tamniji, to ima više tog
spoja.

Agencija za standardiziranje hrane (FSA)
preporučivala je da se pažljivo slijede upute i da se
izbjegava da hrana dobije pocrni, odnosno da se vodi računa da
ostane zlatna (Go For Gold).

No, znanstvenici su nakon novih istraživanja na miševima
donekle ublažili stav o štetnosti akrilamida. Europska
agencija za hranu u priopćenju je navela da treba biti vrlo
oprezan kada se rezultati dobiveni na životinjama prenose na
ljude.

I dalje stručnjaci tvrde da akrilamid i njegovi metaboliti
oštećuju DNK i izazivaju karcinom kod miševa, no i da su dokazi
koji pokazuju da isto tako akrilamid djeluje na ljude, ograničeni
i neuvjerljivi. 

Kažu, ima i gorih čimbenika na ljudsko zdravlje,  a to
su pušenje i zagađeni zrak. 

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije