POVRATAK IZVORNOM PUTEM PRIRODE

Proljetni detox: Juha od medvjeđeg luka

Okus i miris su slični češnjaku, iako mu danas svi daju prednost jer raste samoniklo i manje je onečišćen. Sadrži eterična ulja, alicin, vitamin C i karoten.

Koliko je povremeno čišćenje organizma bitno već sam pisala u
nekoliko navrata. Proljeće i jesen su idealno vrijeme za čišćenje
organizma i rasterećenje probave. A upravo nakon ovih dana
blagdanskog prejedanja hrpe šunke, francuske salate i raznih
kolača vrijeme je da se okreneš prirodi i potraži ono što ti sada
nudi.

Medvjeđi luk ili sremuš je odličan za čišćenje organizma, a
trenutno su ga pune šume i livade. Ako voliš češnjak medvjeđi luk
će ti svakako postati jedna od omiljenih proljetnih namirnica.
Vole ga i medvjedi koji se bude iz zimskog sna otud mu i ime.
Raste samoniklo u vlažnim listopadnim šumama, uz potoke i
dolinama.

Okus i miris su slični češnjaku, iako mu danas svi daju prednost
jer raste samoniklo i manje je onečišćen. Sadrži eterična ulja,
alicin, vitamin C i karoten. Pomaže kod čišćenja jetre i
snižavanju kolesterola te reguliranju krvnog tlaka.

Kod branja u šumi potreban je oprez: jer on ima svoje otrovne
dvojnike: mrazovac, čemeriku i đurđicu. Oni izgledaju slično, ali
im je miris bitno različit te ima još nekih bitnih razlika. Ipak
je možda bolje ako nisi dovoljno iskusan da branje prepustiš
nekome tko zna.

Sastojci:

300 grama listova od medvjeđeg luka

2-3 srednja krumpira

2-3 žlice ulja

2 žlice maslinovog ulja

3-4 šalice povrtnog temeljca ili 1 kocka povrtne juhe i vode po
potrebi

Po želji biljni ili obični jogurt/vrhnje

Sol, papar

Postupak:

1. Oguli i nareži krumpir na kockice

2. Operi i usitni listove medvjeđeg luka

3. Na maslinovom ulju malo dinstaj krumpir. Zalij temeljcem.
Kuhaj cca 10 minuta, dodaj listove medvjeđeg luka.

4. Kuhaj dok krumpir ne omekša.

5. Kad je krumpir mekan sve izmiksaj štapnim mikserom ili
blenderom. Ako je potrebno dodaj još tekućine.

6. Dodaj sol i papar po želji.

7. Ukrasi sjemenkama, sjeckanim biljem…

Dobar tek

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije