U trudnoći ne treba jesti za dvoje, no od izuzetne je važnosti za razvoj bebe da trudnica jede što kvalitetniju hranu...
Studija provedena na Institutu za globalno zdravlje
u Barceloni pokazala je da orašasti plodovi dobro
utječu na razvoj fetusa, osobito na razvoj njegovog mozga.
U istraživanju je sudjelovalo 2200 majki koje su
odgovarale na pitanja o prehrambenim navikama
tijekom trudnoće, a znanstvenike su osobito zanimali prvi i
zadnji trimestar trudnoće.
Njihova djeca podvrgnuta su testiranjma kako bi se vidio stupanj
neurološkog razvoja. Testovi su provedeni kada su djeca imala 18
mjeseci, pet godina i osam godina. Pokazalo se da djeca
majki koje su u prvom tromjesečju trudnoće jele orašaste
plodove imaju bolje kognitivne funkcije, jaču koncentraciju
i dugoročno pamćenje.
‘Ovo je prva studija koja istražuje kako konzumacija orašastih
plodova u trudnoći pospješuje neurološki razvoj mozga kod bebe’,
kaže Florence Gignac, voditeljica studije.
‘Mozak prolazi kroz mnoštvo kompleksnih procesa tijekom fetalnog
razvoja pa je od izuzetne važnosti što majka u tom periodu
jede’, dodaje Gignac.
‘Proučavali smo utjecaj badema, lješnjaka, kikirkija i oraha.
Vjerujemo da se tajna krije u tome što orašasti plodovi
obiluju folnom kiselinom, esencijalnim masnim kiselinama poput
omega-3 i omega-6 masnih kiselina.
One se akumuliraju u neuralnoj cijevi fetusa, djelomično u
frontalnom dijelu mozga, što utječe na memoriju i operativne
funkcije’, objašnjava Gignac.