Iako su zavladale vrućine, ipak je bolje ustrajati na vrućoj ili toploj kavi, tvrde znanstvenici...
Studija provedena na Sveučilištu Thomas Jefferson u
Philadelphiji pokazala je da su da je topla kava
bogatija antioksidansima od hladne.
Podsjetimo, antioksidansi su čuvaju stanice od
propadanja, snižavaju rizik od kardiovaskularnih bolesti,
dijabetesa tipa 2 i preuranjene smrti.
‘Istraživanje je pokazalo da je ispijanje kave dobro za zdravlje,
osobito tople kave jer sadrži više antioksidansa’, kaže
koautorica studije Megan Fuller. Osim toga,
pokazalo se da topli i hladni napici imaju istu razinu kiselosti.
No, ako ipak, s obzirom na vrućine, ne možete uživati u isto tako
vrućoj kavi, ni hladna nije loša – i dalje sadrži
antioksidanse, ostale polifenole i minerale koji dobro
djeluju na zdravlje.
Jedna od prednosti hladne kave je ta što je mnogi doživljavaju
ukusnijom pa neće u nju dodati šećer, šlag ili vrhnje koji
joj podižu kalorijsku vrijednost.
Dosad se također smatralo da su hladni napici manje kiseli, a
time i blaži za želudac. No, ova studija pokazuje da su
vrijednosti tople i hladne kave otprilike iste – od 4,85 do 5,13
pH.