NALAZI STUDIJE

Vegetarijanska i veganska prehrana povećavaju rizik za moždani udar?

Prehrana bez mesa postala je izuzetno popularna posljednjih godina iz nekoliko razloga - zdravstvenog, ekološkog te empatije prema životinjama. No, sa sobom nosi određeni rizik...

Općeprihvaćeno je mišljenje da prehrana bazirana na biljkama
snižava rizik od srčanih bolesti, no najnovije istraživanje
objavljeno u znanstvenom časopisu The BMJ je pokazalo
da prehrana koja ne sadrži meso može povisiti rizik od
drugog ozbiljnog zdravstveniog problema – moždanog udara. 

U 18-godišnjoj studiji provedenoj na Oxfordu sudjelovalo je
48,188 ljudi koji su bili podijeljeni s obzirom na njihovu
prehranu pa su tako formirane četiri gurpe – mesojedi,
peskatarijanci (osobe koje ne jedu meso, ali jedu ribu),
vegetarijanaci i vegani. 

Na početku studije ispitanici su bili u 40-im godinama života i
nikada nisu doživjeli moždani udar ni bilo kakve srčane
probleme. Znanstvenici su htjeli otkriti kako vrsta prehrane
dugoročno utječe na zdravlje. 

‘Vegetarijanska i veganska prehrana postala je izuzetno popularna
posljednjih godina, djelomično iz zdravstvenih razloga, no i iz
brige o okolišu i dobrobiti životinja’, kaže voditeljica
istraživanja, nutricionistkinja epidemiolog Tammy
Tong
, upozoravajući kako takva prehrana nosi određene
rizike za zdravlje.

Prema rezultatima studije peskatarijanci i vegetarijanci
imaju 13, odnosno 22 posto manji rizik za srčane bolesti od
mesojeda, no čak za 20 posto viši rizik da dožive hemoragijski
moždani udar.

‘Hemoragijski moždani udar je vrsta moždnog udara uzrokovana
rupturama na oslabljenim stijenkama krvnih žila u mozgu prilikom
čega dolazi do izljevanja krvi u mozak’, kaže neurolog
Ishwara
Sankara 
za portal Healthline. Dodaje
kako ova vrsta moždanog udara može napraviti veću štetu na
mozgu i ima viši postotak smrtnosti od ishemijskog moždanog
udara. 

Potrebna su dodatna istraživanja kako bi se otkrilo zbog
čega su ljudi koji ne jedu namirnice životinjskog porijekla u
većoj opasnosti od moždanog udara, no dr. Sankara vjeruje da ima
veze s deficitom nutrijenata u organizmu vegetarijanaca i vegana.
Zbog načina prehrane oni često pate od manjka vitaina B-12, D i
ostalih nutrijenata koji su važni za neurološko zdravlje.

‘Manjak nutrijenata, osobito vitamina B-12, ostalih vitamina B
poput folne kiseline i vitamina B6 mogu povisiti rizik od za
moždani udar’, kaže dr. Sankara za spomenuti
portal. 

‘Tu je još i vitamin D čiji je manjak isto opasan. Vegetarijanci
bi trebali razgovarati sa svojim liječnikom opće prakse i
uzimati suplemente ako je to potrebno’, dodaje. 

​​Mozak je izuzetno mastan organ. Ugrubo, čak 60 posto mozga su
masti, od kojih je 20 posto DHA, odnosno omega-3 masna
kiselina ključna za proizvodnju mijelina koji omataju neurone i
održavaju funkcioniranje živčanog sustava. DHA čuva i krvne žile
u mozgu te igra glavnu ulogu u razvoju korteksa.

Iako namirnice biljnog porijekla sadrže ALA – biljnu inačicu ove
aminokiseline, naš organizam teško je može pretvoriti u DHA.
Stoga su namirnice životinjskog prijekla važne za zdravlje mozga
jer sadrže DHA koje ljudski organizam može potpuno
apsorbirati. 

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije