Stručnjaci stalno preporučuju svakodnevnu konzumaciju mlijeka zbog brojnih pozitivnih učinka na zdravlje, ali novo istraživanje pokazalo je da mlijeko ima i negativne utjecaje, pogotovo ako se konzumira svaki dan.
Istraživanje Sveučilišta Loma Linda u
Kaliforniji, koje je obuhvatilo čak 53.000 žena iz
SAD-a, otkrilo je su da i samo mala količina mlijeka može
povećati mogućnost za oboljevanje od raka dojke za 30
posto!
Sudionice u istraživanju osam su godina bilježile hranu koju su
konzumirale, a na kraju istraživanja čak je 1057 žena
oboljelo od raka dojke, prenosi
Daily Mail.
Žene su, osim toga, ispitane i o obiteljskoj anamnezi, jesu li
koristile neke lijekove te ostalim bolestima koje su eventualno
imale.
Nacionalna zdravstvena služba (NHS) u Velikoj
Britaniji preporuča konzumaciju velike količine kravljeg mlijeka,
a u SAD-u se preporuča pijenje čak tri čaše mlijeka na dan (jedna
čaša ima 240 ml). Glavni razlozi za te preporuke su unos proteina
i kalcija, koji blagotvorno djeluju na kosti, što je kod žena
slaba točka (osteoporoza, osteopenija).
Na sveučilištu Loma Linda provedeno je
istraživanje koje je promatralo utjecaj konzumacije mlijeka na
zdravlje, ali glavni istraživači kažu kako se rezultati trebaju
promatrati s oprezom i u kontekstu svake zemlje jer nije u
svagdje ista situacija.
Istraživanje je bilo samo u cilju promatranja učinka, a glavni
uzrok još nije poznat. Stručnjaci ipak vjeruju da je to zbog
hormona koji se nalazi u kravljem mlijeku, koji potiče ključne
faze zadužene za razvoj raka.
Rizik za obolijevanje od raka nije se mijenjao ako je mlijeko
punomasno ili bez masnoća, ali alternativne verzije mlijeka,
poput sojinog, bademovog ili zobenog, nisu imale poveznice s
rakom, pokazalo je navedeno istraživanje. Ipak, treba
naglasiti da postoji razlika mlijeka u SAD-u i u Hrvatskoj.
U Americi čak 99 posto hrane dolazi s mega farmi koje masovno
proizvode milijune namirnica, objavio je Sentience Institut iz
SAD-a, a prenosi
Agrobiz. Stoga je velika razlika u kvaliteti i sastavu
kravljeg mlijeka iz Amerike i Hrvatske.
Gary Fraser, glavni stručnjak u istraživanju
Sveučilišta Loma Linda, rekao je: ‘Konzumacija samo četvrtine
čaše mlijeka svaki dan povećava mogućnost za rak dojke čak 30
posto, dok jedna puna čaša mlijeka dnevno povećava šanse za 50
posto. Ljudi bi trebali dobro pripaziti na unos mlijeka.’
Ipak, istraživanje nije pokazalo poveznicu između raka i
konzumacije sira i jogurta.