U današnje užurbano vrijeme vrećina ljudi preskače doručak, ali to zapravo negativno utječe na zdravlje.
Doručak se često naziva najvažnijim obrokom u danu, iako ga sve
više ljudi preskače. Međutim, nova istraživanja su pokazala
da zapravo doručak ima puno pozitivnih učinka na zdravlje.
Istraživanje je provedeno na 6500 osoba u dobi od 40 do 75
godina, a njihovo zdravlje i navika jedenja doručka promatrali su
se kroz dvadeset i tri godine. Osobe koje su preskakale doručak
bile su lošijeg zdravlja – bolovale su od raznih bolesti.
Istraživanje je pokazalo da osobe koje jedu doručak barem jednom
tjedno imaju manje mogućnosti za obolijevanjem od
kardiovaskularnih bolesti, dok se preskakanje doručka veže s
pretilošću, visokim kolesterolom i dijabetesom. Također vodi do
pokretanja negativnih navika, poput pušenja, jedenje previše
šećera i kalorija te nedovoljno vježbanja.
Preskakanje doručka nekad čak može dovesti i do ozbiljnijih
kardiovaskularnih bolesti, a osobe koje ne jedu doručak imaju čak
87% veću šansu za smrću upravo od njih.
– Ovi rezultati nisu iznenađujući jer se preklapaju s prijašnjim
rezultatima koji su uspostavili da se preskakanje doručka veže s
hipertenzijom, dijabetesom i raznim kardiovaskularnim bolestima –
rekao je Wei Bao, glavni pokretač istraživanja.
Također preporučuje koje namirnice konzumirati za doručak za
bolje zdravlje, a to su cjelovite žitarice, voće i proteini. Neke
od namirnica koje bi se trebali izbjegavati ujutro su sokovi i
kave s puno dodanog šećera.