Nutricionisti i stručnjaci za prehranu otkrivaju kako da ne nabijete neželjene kilograme tijekom izolacije.
Prejedanje tijekom izolacije uzrokovane koronavirusom već je
počelo. Ljudi na društvenim mrežama objavljuju kako s pojeli
većinu grickalica koje su kupili za zalihe, jedu iz dosade, a
neki i od stresa, prenosi New York Post.
‘Ne mogu prestati jesti, to je anksioznost’, kaže Siggy
Flicker (53) koja je zatvorena u kući od četvrtka. ‘I ne
mogu prestati odlaziti u kuhinju. Stalno nešto grickam, ne prođe
ni po jedan sat da sam bez hrane.’ Tijekom vikenda ona i njezina
obitelj pojeli su hrpu vrećica čipsa, keksa, mesnih okruglica i
brownie kolačića s Oreo keksima i preljevom od čokolade. ‘Neću se
vagati, previše me strah jer znam da ću nabiti kilograme’, govori
Siggy između zalogaja.
Nutricionisti kažu kako stres u ovoj situaciji ima smisla i kako
je mnogo ljudi zarobljeno na kauču uz hranu.
‘Klijent mi je danas rekao da je pojeo cijeli lonac tjestenine
zbog stresa i kako izbjegava posao jer je u kući kaotično sada
kada su svi na broju’, kaže Kimberly Hershenson,
stručnjakinja za poremećaje u prehrani.
‘Druga klijentica je pojela cijelu kutiju keksa od čokolade jer
je njezina prijateljica odbila njihov susret koji su planirale
kako se ne bi izlagala riziku – bilo joj je dosadno i osjećala se
usamljeno.’
Hershenson smatra kako se ljudi trenutno
prejedaju zbog emotivnih problema. Hrana ih umiruje, ali to je
sve privremeno. Samo vam ublaži dosadu.
‘Ljudi osjećaju kao da je sve u njihovom životu krenulo krivo, pa
koga briga ako još nabijem kilograme?’
Ethan (28) radi od kuće, a kaže kako je dosada
glavni okidač za prejedanje. ‘Čitam, radim i jedem. Stalno
jedem.’ kaže ovaj milenijalac i dodaje ‘Grickalice su mi dostupne
jer sam stalno kod kuće. Inače sam jako motivirana osoba koja je
rijetko kod kuće, osim perioda kada spavam.’ Ethan se prejeda
dostavom, posebno sushijem, a kaže kako se nikako ne može
natjerati da trenira kod kuće.
Tatiana Boncompagni, stručnjakinja za zdravu
prehranu kaže kako treba odrediti strukturu jedenja:
‘Isplanirajte vrijeme kada ćete jesti, jelo i porciju. Možete
koristiti i aplikacije u kojima bilježite što ste sve pojeli kako
biste lakše pratili stanje. Jedite povrća koliko god možete. Ako
se najedete od njih imat ćete manje mjesta za nezdravu hranu. Čak
i ako se počastite nečim nezdravim znat ćete da ste jeli zdravo
tijekom dana. Također, to što vas trenutno nitko ne vidi da
jedete ne znači da možete jesti kao životinje. Jedite iz tanjura,
nikad iz paketa.’
Tatiana preporuča i da pronađete recepte za zdrave deserte.
‘Nakon obroka pričekajte 20 minuta i radite nešto drugo kao što
je meditacija, gledanje neke serije ili nazovite prijatelje.
Nakon 20 minuta znat ćete jeste li još gladni ili ne.’