Ako u jelima koje većina ljudi voli osjetite gorčinu, vjerojatno ste superkušač.
Jesu li vam ikada rekli da ste izbirljivi u jelu? Moguće je
da postoji znanstveno objašnjenje za vašu izbirljivost – vi ste
superkušač, prenosi
metro.co.uk.
Okusni pupoljci prekrivaju naš jezik, a na njima su
receptori koji mozgu šalju signal o tome što jedemo.
Superkušači su osobe koje imaju više okusnih pupoljaka od
prosječne osobe. Iako zvuči kao dobra stvar, oni zapravo mogu
učiniti hranu nepodnošljivom i promijeniti joj okus.
Uz veći broj okusa, za superkušače se smatra da imaju gen
TAS2R38, što ih čini ekstra osjetljivima na 6-n-propiltiouracil
(PROP). To pojačava gorčinu u hrani, ali neki superkušači navode
kako su im slani i slatki okusi prejaki, umjesto toga više vole
blage okuse.
Na suprotnom kraju spektra su ‘nekušači’, koji imaju manje
okusnih pupoljaka i hrana im je bezukusna. Procjenjuje se da je
do 25 posto ljudi superkušači (kod žena je veća vjerojatnost).
Kako biste otkrili jeste li superkušač, isprobajte hranu sa
sljedećeg popisa: brokula, špinat, kava, pivo, čokolada,
prokulice, repa, grejp. Vjerojatno ćete već znati jesu li mnoge
namirnice na tom popisu one koje ne volite, a obratite pozornost
osjetite li u njima gorčinu.
Postoji i druga metoda, koja je pomalo nesigurna, ali može biti
zabavan eksperiment. Za svako testiranje trebat će vam naljepnica
s rupom u sredini, plava boja za hranu te povećalo. Stavite kap
boje na kraj jezika prije nego što promućkate malo vode po ustima
i isplazite jezik. To bi vam trebalo malo isušiti jezik, tako da
ćete moći staviti naljepnicu preko područja plave boje. Do tog
trenutka trebali biste vidjeti okusne pupoljke koji su još uvijek
ružičaste boje. Pažljivo izbrojite svaki okusni pupoljak.
Ako imate više od 30 okusnih pupoljaka, to znači da ste
superkušač. No ako ih imate manje od 15, to znači da ste nekušač.