Iako ima pozitivne posljedice na naše zdravlje, moramo pripaziti na ispravnu konzumaciju.
Jabučni ocat uvijek ima svoje obožavatelje, no posljednjih se par
godina nametnuo kao superhrana. Pojedinci se tako
zaklinju da pijenje jabučnog octa pomaže u zdravlju crijeva,
imuniteta i sitosti. Za portal
Real Simple liječnica Erin Palinski-Wade otkrila je pozitivne
učinke jabučnog octa te sve načine konzumacije.
– Neke studije pokazuju da dodavanje jabučnog octa u prehranu
može poboljšati razinu glukoze u krvi i pomoći u smanjenju
apetita što može pospješiti gubitak kilograma. Djeluje protiv
mikroba, no, da bismo donijeli ozbiljnije zaključke, trebamo
napraviti opsežnija istraživanja – objašnjava
Palinski-Wade.
Jabučni ocat je vrlo kiseo i ne smije se unositi nerazrijeđen. –
Ako to učinite, možete oštetiti zubnu caklinu i oštetiti sluznicu
jednjaka – tumači Palinski-Wade. Kaže da bismo trebali jednu
žlicu octa razrijediti u čaši vode.
Najlakši način konzumiranja je da jednostavno uključite jabučni
ocat u ono što već možete jesti svaki dan. Možete ga dodati u
smoothie, koristiti ga kao podlogu za biftek, dodavati ga džemu
od jagoda ili ga namazati na povrće ili piletinu.
– Tvrdnje da će konzumiranjem jabučnog octa kilogrami čarobno
nestati ili da ćete izliječiti dijabetes, na neki su način
prekomjerne – kaže Palinski-Wade.
– Prema mom mišljenju, ima neke koristi od njega kada je u
pitanju inzulin, otpornost na bolesti i regulacija težine te
njegovim uključivanjem u prehranu zapravo ne riskirate ništa.
Savjetujem da probate na mjesec dana i vidite kako vam odgovara –
kaže liječnica.