Čimulice, grah, ječam, korjenasto povrće... sve što organizam treba u hladnim zimskim mjesecima pronaći ćete u ovom utješnom varivu od kojeg će zamirišati cijela kuća, a dodatak od dimljenih srdela oduševit će istinske obožavatelje ove namirnice.
Foto: Nasja Duplančić / Mama, ja sam gladan
Zimsko varivo s ječmom i čimulicama
Sastojci:
250 g crvenog graha
4-5 žlica ječma
3-4 glavice čimulica
2 mrkve
1 luk
1 češnjak
komadić korijena celera
2 slane srdele
sol, papar
maslinovo ulje
2 lovorova lista
Priprema:
Grah namočite u vodu barem 3-4 sata prije kuhanja. Ječam operite.
U sjeckalici usitnite luk i celer. Mrkvu narežite na polumjesece
Čimulice operite, odstranite tvrdi dio peteljke. Češnjak narežite
na listiće. Slanim srdelama ili inćunima odstranite kost i kožu
pa ih usitnite u kašu. Na maslinovu ulju pirjajte luk i celer oko
10-15 minuta. Odmah posolite i ubacite lovor. Pred kraj ubacite
češnjak, mrkvu, slane srdele pa još kratko pirjajte. Ubacite grah
i ječam i dodajte vode tek toliko da prekrije sadržaj, Neka se
kuha oko 30 minuta. U međuvremenu skuhajte čimulice u kipućoj
slanoj vodi. Kuhaju se sasvim kratko, ne više od 5-8 minuta. Vodu
od kuhanja čimulica koristite za podlijevanje graha umjesto
temeljca. Grah začinite, kad je kuhan dodajte čimulice, još
maslinova ulja i servirajte. Uz toplu domaću focacciu, bolje ne
može!