DOBRO JE ZNATI

Uništit ćete ih: Ove predmete nikada ne biste trebali prati u perilici posuđa

Visoke temperature i kemikalije u deterdžentu negativno utječu na mnoge kuhinjske predmete

Mnogi od nas, teško bi uspjeli bez perilice posuđa. Naravno,
preživjeli bismo, ali uvijek je lakše suđe staviti u perilicu da
se samo pere.Iako je perilica posuđa savršena za većinu
svakodnevnih predmeta, njena visoka temperatura vode može
izazvati probleme na određenim kuhinjskim predmetima.  

Drveni pribor Daskama za rezanje, drvenim žlicama i noževima s
drvenom ručkom nije mjesto u perilici posuđa, piše LifeHacker. Vruća voda može ga iskriviti,
deterdžent ga može izgrebati, a ciklus sušenja može slomiti.
Umjesto toga, jednostavno ga operite ručno u toploj vodi sa
sapunom i odmah osušite.

Kristal ili ručno obojene šalice

Ručno oslikani dizajni, zlatni filigrani i površina koja se lako
kida ne odgovaraju teškim uvjetima u perilici posuđa. Isto tako,
olovni oksid u kristalnim čašama za vino i šampanjac oštetit će
lužina u deterdžentu za perilicu posuđa, ostavljajući na njihovoj
nekoć svjetlucavoj površini mutni talog.

Noževi 

Dok će osnovni noževi za večeru dobro izdržati u perilici posuđa,
noževi za odreske i oštri noževi za pripremu hrane neće izdržati.
Abrazivnost deterdženta otupiti će oštrice noževa. Dodatno, vruća
voda olabavi ručke i s vremenom uzrokuje hrđu.

Ribež

Baš kao i kod oštrih noževa, deseci sićušnih oštrica s vremenom
mogu otupiti u perilici posuđa. Drugo, male rupice zarobljavaju
čestice hrane koje čak ni mlaz vode u perilici posuđa možda neće
moći očistiti. 

Plastične posude

Plastika nekih posuda jednostavno je pretanka i meka da bi
izdržala toplinu u perilici posuđa – mnoge će se otopiti ili
iskriviti. Iako se mnoge plastične zdjele i tanjuri mogu prati u
perilici posuđa, gotovo je sigurno da će postati hrapavi i
ogrebati tijekom mnogih desetaka pranja.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije