Puno je bolja opcija onaj koji napravite sami od kupovnog - znaju biti puni dodanog ulja i soli.
Maslac od kikirikija prava je energetska bomba jer sadrži veliku
količinu vitamina, minerala, proteina i vlakana, pa nije čudno da
je u posljednjih nekoliko godina, kada se počeo sve više
zagovarati zdrav način života, postao mega popularan.
Kako prenosi Medical News Today, dvije velike žlice
maslaca sadrže:
– 7,02 g proteina
– 57 mg magnezija
– 107 g fosfora
– 0,85 mg cinka
– 4,21 mg vitamina B-3
– 0,17 g vitamina B-6.
Danas ga možete pronaći na policama svih trgovina, ali najbolja
opcija je onaj pripremljen kod kuće, jer kupovni često znaju
sadržavati nepotrebna dodana ulja, soli i šećere.
Priprema nije komplicirana, sve što trebate kupiti je vrećica
neslanog i neprženog (ili suho prženog) kikirikija, a od
kuhinjskih pomagala treba vam blender.
Ubacite kikiriki u blender i počnite miksati. Kada dobijete
praškastu teksturu, napravite malu pauzu kako se uređaj ne bi
pregrijao. Nastavite miksati i primijetit ćete kako se iz sekunde
u sekundu tekstura mijenja. Miksajte s pauzama sve dok ne
dobijete glatku, kremastu teksturu.
Prebacite dobiveni namaz u jednu do dvije staklenke, ovisno o
veličini, a ako želite da bude hrskav, ubacite šaku sitno
sjeckanog kikirikija i promiješajte.
Nemojte dodavati ulja jer je maslac dovoljno mastan sam po sebi,
a nema potrebe ni za soli ili šećerom. Ovako pripremljen može
stajati u hladnjaku i do nekoliko tjedana, a kuharica Danielle
Walker otkrila je za MBG jedan trik za pohranu.
Ona, naime, sve maslace od orašastih plodova drži okrenute
naopako i na taj način izbjegne skupljanje ulja na samom
vrhu.