- Nakon što ih se izvadi iz hladnjaka, ostatke hrane treba zagrijati, i to ne na manjoj temperaturi od 70°C i ne manje od 15 sekundi! - kaže nutricionistkinja.
Prema riječima nutricionistice Lise Richards, previsoka
temperatura u hladnjaku baš kao i preniska može uzrokovati rast
nekih mikroorganizama i patogena koji kod ljudi izazivaju razne
bolesti, pa savjetuje da obratite pažnju na kojoj temperaturi
držite svoje namirnice i ostatke hrane.
Američka FDA (Agencija za sigurnost hrane i lijekova) kaže da je
Listeria (Listeriosis) jedna od bakterija koje mogu nastati u
hladnjaku, a koje se hranom prenose u organizam i uzrokuju jaku
infekciju; a patogeni se najlakše razvijaju na temperaturama
između 21 i 51°C (odnosno između 70 i 125° F).
– Za razliku od većine bakterija, klice listerije mogu rasti i
razmnožavati se i u hladnjaku, a niska im temperatura za to nije
presudna pa mogu kontaminirati hladnjak i proširiti se na drugu
hranu izvan njega – upozoravaju iz FDA-e.
Kako bi ostaci hrane bili sigurni za konzumaciju, dodaje
Richards, treba ih zagrijati nakon što ih se izvadi iz hladnjaka;
i to ne na manjoj temperaturi od 70°C i ne manje od 15 sekundi!
Nutricionistkinja i liječnici iz FDA-e napominju kako bi, da
hrana ostane svježa, temperaturu u hladnjaku trebali održavati na
ili ispod 4.4°C i s vremena na vrijeme provjeriti je li ona
zaista onolika koliko piše na displeju hladnjaka.
A osim na temperaturu, da budemo sigurni da je ono što jedemo
svježe stručnjaci napominju da pripazimo i koliko je nešto
stajalo u hladnjaku jer je većina ostataka i namirnica koje nisu
zatvorene u sigurnu ambalažu u hladnjaku dobre samo tri do četiri
dana, piše .
– Jedina iznimka je prethodno ugrijana hrana; grijanje će joj
vijek trajanja produžiti za cca. tri dana, ali će svaki put
narušiti njenu kvalitetu – rekla je Richards za Best Life Online, a savjetuje da svaki put
podgrijavate samo onoliko koliko ćete pojesti, a ne sve.