POMAŽE KOSTIMA, SRCU I PROBAVI

Iako nema mnogo hranjivih tvari, itekako je korisno između obroka grickati celer; evo zašto

- Celer podržava i zdravlje srca jer sadrži spojeve koji snižavaju krvni tlak i tako čuvaju srce - kaže dijetetičarka Symone Moodoo.

Iako se uglavnom sastoji od vode, što znači da nije baš prepun
vitaminima i mineralima, prema nutricionistici dr. Mayi Feller,
celer i u stabljikama i u listovima ima nešto hranjivih tvari, no
ono čega ima u izobilju je K vitamin, koji je u tijelu ključan za
pravilno zgrušavanje krv i izgradnju kostiju. Također, celer
sadrži i topiva i netopiva vlakna koja pomažu radu crijeva i
nužna su za redovitu probavu i pravilan rad crijeva, a ne sadrži
ništa štetnih kalorija (šalica nasjeckanog celera ukupno ima oko
14 kalorija).

Zato, premda organizmu ne osigurava mnogo mikronutrijenata, dr.
Feller ističe da su hranjive tvari koje celer sadrži itekako
vrijedne pažnje. Jedan od razloga je što sadrži antioksidanse kao
što su beta-karoten, C vitamin i flavonoidi, kao i kofeinsku
kiselinu koja se nalazi i u kavi, čaju i vinu. Ipak, ono zbog
čega nam je celer najkorisniji su njegova vlakna i “dobre”
bakterije koje sadrži, a koje su zadužene za brojne probavne
funkcije kao što su razgradnja hrane, apsorpcija hranjivih tvari
i kontrola crijevne upale. 

– Uz to, celer podržava i zdravlje srca jer sadrži spojeve
ftalide za koji se pokazalo da imaju blagotvoran učinak na krvni
tlak – rekla je dijetetičarka dr. Symone Moodoo za Shape.
Točnije, ftalidi, kaže, opuštaju krvne žile, čime se poboljšava
protok krvi u srce i druge vitalne organe te se smanjuje visoki
krvni tlak koji je glavni čimbenik rizika od srčanih bolest.

Još je jedan čimbenik rizika od srčanih bolesti na koje utječe
celer; kolesterol; i to opet zahvaljujući svojim vlaknima koja se
vežu na višak kolesterola u probavnom traktu, a zbog vlakana je
izvrstan i za smanjenje šećera u krvi; naime njegova topiva
vlakna usporavanju probavu šećera, što pak sprječava nagli skok
šećera u krvi i tako smanjuje rizik od dijabetesa tipa 2. 

Jedna šalica nasjeckanog celera sadrži i 29,6 mikrograma K
vitamina, što je trećina preporučene dnevne količine za žene (90
mikrograma) i četvrtina za muškarce (120 mikrograma). Taj je
vitamin između ostalog potreban za stvaranje osteokalcina,
proteina koji utječe na snagu kostiju jer je zadužen za taloženje
kalcija u njima.  

A osim što je pun vode, celer sadrži i dva elektrolita koja 
pomažu u održavanju normalne ravnoteže tekućine u stanicama, pa
dovoljan unos celera pomaže hidraciji i osigurava da tijelo
dobije dovoljno potrebne tekućinu.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije