Vlasnica vinarije otkrila je u kojem roku bi bilo najbolje potrošiti vino.
Ako ste popili samo čašu, dvije vina i želite sačuvati ostatak
imajte na umu da jednom kada se otvori vino ima rok trajanja.
Sada je izloženo zraku i počet će oksidirati, poput voća. U
tehničkom smislu to znači da acetaldehid pretvara u octenu
kiselinu, koja u biti pretvara vino u ocat, objasnila je vlasnica
jedne vinarije, Mary Catherine Edmondson.
Ovaj proces ne događa se preko noći, ali Mary kaže da ne postoji
baš čvrsto pravilo o tome koliko dugo će trajati otvorena boca
vina.
Na to će utjecati nekoliko čimbenika poput količine koja je
ostala u boci, koliko je vino uopće bilo staro prije nego ste ga
otvorili i koliko je u njemu sumpora. Ona prirodna, bez sumpora,
kvare se brže.
Edmondson kaže da je najbolje konzumirati otvoreno vino unutar 24
sata ili barem do 48 sati, a to vrijedi i za crno i za bijelo
vino. Bitno je i da ga pravilno čuvate, odnosno da ga uvijek
zatvorite čepom, prenosi Southern Living.