KORISNO

Stručnjaci savjetuju: Uvedite ovih šest promjena za čistu i blistavu kuhinju!

Ove zadatke riješit ćete u samo nekoliko minuta, a kuhinja će vam ponovno zablistati.

Ponekad je sveobuhvatno, višesatno čišćenje ono što je potrebno
kako bi se uklonila sva prljavština i mrvice koje su se skupile u
kuhinji. Drugi put imate samo nekoliko minuta za to, a ovi zadaci
mogu se obaviti za pet minuta ili manje, prenosi
Real Simple

Očistite prljavštinu oko sudopera 

Sljedeći put kada budete imali pet minuta slobodno, zgrabite
strugač za tavu i uklonite prljavštinu koja se neizbježno skupila
oko ruba sudopera i slavine, pazeći da istodobno ne sastružete
brtvu. Izdržljivi, šiljasti rub strugača za tave uklonit će
prljavštinu jednim potezom.  

Uklonite tragove ogrebotina 

Kada ste zauzeti, lako je previdjeti sve tragove ogrebotina,
prskanja umaka i prljave otiske prstiju koji su se skupili na
zidovima oko vaše kuhinje. Provjerite područje oko ploče za
kuhanje te okvire vrata, posebno nisko gdje mogu doprijeti dječji
otisci prstiju. Bacite pogled na prednju stranu svojih kuhinjskih
ormarića, pogotovo ako imate bijele ormare, a vjerojatno ćete
pronaći mrlje oko kvaka i kvaka na vratima.

Obrišite ispod hladnjaka 

Prednji rub hladnjaka, gdje se uređaj susreće s podom, skuplja
prljavštinu, mrvice, dlake i krzno. Za brzo čišćenje, počnite
usisavanjem duž ovog ruba s pomoću uskog nastavka vašeg
usisavača. Zatim vlažnom krpom obrišite ovo područje. Ako imate
kućnog ljubimca koji se linja, sigurno ćete skupiti tone
krzna.  

Dezinficirajte ladicu za povrće 

Prema studiji Nacionalne zaklade za znanost (NSF) iz 2021.
godine, pretinac za povrće u hladnjaku je mjesto s najviše klica
u kuhinji. Odvojite pet minuta da očistite ladicu za povrće,
izbacite ili kompostirate sve stare ostatke hrane. Obrišite
odjeljak vlažnom krpom kako biste uklonili sve ostatke. Zatim
upotrijebite dezinfekcijsku maramicu kako biste se riješili
salmonele i plijesni koje tamo možda vrebaju. 

Očistite otvarač za konzerve 

Možete li pogoditi broj četiri na NSF-ovoj listi najprljavijih
mjesta u kuhinji? To je otvarač za konzerve. Većina nas
vjerojatno ne bi očekivala da ovaj kuhinjski alat sadrži tragove
salmonele, E. coli, kvasca i plijesni, ali rezultati studije
govore drukčije. Kako biste dezinficirali otvarač za konzerve,
natopite ga otopinom od 1 čajne žličice izbjeljivača razmućenog u
litri tople vode. Ostavite da odstoji nekoliko minuta, a zatim
isperite i operite tekućinom za pranje posuđa i toplom vodom.
Temeljito isperite, a zatim potpuno osušite kako biste spriječili
hrđu. 

Neka uređaji zablistaju 

Započnite brisanjem svakog gumba ili ručke dezinfekcijskom
maramicom – prijeđite svaki tako da bude mokar, a zatim prijeđite
na sljedeći. Ostavljanje otopine da se osuši na zraku omogućuje
maramici da djeluje u borbi protiv mikroba. Osim ako vaši uređaji
ne sadrže aluminij ili bakar, svaki gumb možete proći čistom
krpom navlaženom destiliranim alkoholnim octom. Time ćete
ukloniti otiske prstiju i vodene tragove kako bi vaš uređaj
ponovno zasjao.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije