Iako se kuhanje kave čini kao sasvim jednostavan zadatak, većina ljudi radi barem jednu od ovih pogrešaka.
Bez obzira na to gdje vaše vještine leže u spektru pripreme kave,
vjerojatno postoji nekoliko koraka u procesu koji ostavljaju
prostora za poboljšanja. Evo najvećih pogrešaka koje pravite dok
kuhate kavu kod kuće, plus kako ih popraviti, piše
Real Simple.
Količina zrna ne odgovara stilu kuhanja Različiti stilovi kuhanja
zahtijevaju različite veličine mljevenja. To je zato što je stopa
ekstrakcije taloga kave veća ako je finije mljevena. Korištenje
finije mljevenih zrna također povećava vrijeme potrebno za
prolazak vode kroz talog kave, što povećava vrijeme tijekom kojeg
su voda i talog u kontaktu. Sve se to prevodi u ovo opće pravilo:
metode kuhanja s kraćim vremenom kontakta zahtijevaju finije
mljevena zrna kave; oni s duljim vremenom kontakta zahtijevaju
grublje mljevena zrna.
Korištenje vode iz slavine
Lako je zaboraviti da je kava približno 98 posto vode. Unošenje
odgovarajuće kemije vode promijenit će kvalitetu vaše kave, a
idealna je uporaba filtrirane vode.
Kuhate na pogrešnoj temperaturi
Temperatura vode izuzetno je važna. Tijekom kuhanja treba biti
između 90° C i 95° C. Korištenje termometra najjednostavniji je
način da provjerite je li voda dovoljno vruća, ali ako nemate pri
ruci nijednu od ovih mogućnosti, vodu možete prokuhati i ostavite
je da stoji oko 30 sekundi prije kuhanja.
Ne mjerite svoju kavu
Ljudi često dodaju previše kave da bi bla jačeg okusa, ali ako
koristite previše, riskirate da dobijete kisele okuse. Osim toga,
unatoč onome što mislite, više kave neće napraviti jaču šalicu
kave. Postoji samo određena količina kofeina koji možete izvući
iz zrna prije nego što uništite okus, zbog vremena kontakta,
brzine ekstrakcije i omjera vode i kave. Zlatno pravilo je 2
žlice kave na 170 mililitara.