KORISNO

Stručnjaci kažu da ove stvari ne biste trebali čistiti octom i sodom bikarbonom, evo zašto

Iako su oba proizvoda ekološki prihvatljivi sastojci za čišćenje, nekada mogu prouzročiti više štete nego koristi.

Ocat i soda bikarbona vjerojatno su najpopularniji proizvodi koje
svi imamo u svojim kuhinjama, a koji su zbog svog sastava
primjenu našli i u čišćenju; no iako su oba proizvoda ekološki
prihvatljiva i prirodna, postoje neka područja doma na kojima ih
je bolje izbjegavati…

– Najpopularniji trikovi za čišćenje koje ćete pronaći na
internetu, a za koje upućeni tvrde da će vam olakšati život,
sadrže ocat ili sodu bikarbonu, a ponekad i oboje. Jedno i drugo
nalazi se gotovo u svakom kuhinjskom ormariću, a zajedno mogu
očistiti i najtvrdokornije mrlje – rekla Lily Cameron,
stručnjakinja za čišćenje kućanstava, za
Express
.

Iako i ocat i soda bikarbona zaista učinkovito čiste, dobro je
pripaziti gdje ih koristimo jer nekad mogu prouzročiti više štete
nego koristi. Tako se, savjetuju stručnjaci, octom se ne bi
trebale čistiti mramorne i granitne površine jer se mogu
istrošiti, ali i promijeniti boju i izgubiti sjaj i glatkoću.
Soda bikarbona, zbog svoje zrnaste prirode, s vremenom će
oštetiti gornji zaštitni sloj i ostaviti ogrebotine. 

Treba izbjegavati octom čistiti i namještaj koji je premazan
voskom jer on također može prouzročiti istrošenost i gubitak
sjaja i glatkoće, a isto vrijedi i za čišćenje sodom
bikarbonom. 

– Izbjegavajte ih koristiti i na parketima od tvrdog drveta.
Kiselost bijelog octa može ukloniti sjajne površine parketa, pa
ih radije čistite nježnijim otopinama, poput tople vode i sapuna
ili posebnog sredstva za čišćenje parketa – dodaje Lucy. 

Pribor za jelo također se ne preporučuje čistiti octom već samo
toplom vodom i sapunom jer kiselost može izazvati koroziju na
metalnim oštricama kod kuhinjskih noževa. 

Još jedno mjesto gdje treba izbjegavati čišćenje octom
elektronički su zasloni jer će im skinuti zaštitni sloj; a
stručnjaci preporučuju i izbjegavanje sode bikarbone na malim
kuhinjskim aparatima jer je metal koji se koristi za njihovu
izradu obično slabije kvalitete.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije