Kada se jaje peče minutu na izravnoj vatri, pospite malo krupne morske soli po vrhu.
Vjerojatno mislite da je pečenje jaja lako, zar ne? Samo ga
stavite u tavu na nekoliko minuta i posao je gotov. No, postoji
ključna pogreška koju mnogi od nas čine svaki put kada peku jaja
na oko zbog koje ne ispadnu toliko ukusna.
Prema raznim kuharima, trik koji većina nas pogriješi je u
količini ulja koju koristimo kada razbijamo jaja u tavu, jer zbog
pogrešne količine jaja ne ispadaju onako kako bismo željeli. Trik
za usavršavanje hrskavog pečenog jaja je u ulju – i to puno ulja.
Prema riječima kuhara, potrebno vam je dosta ulja u tavi da bi
ova metoda funkcionirala, a ono mora biti vruće. Proces zahtijeva
gotovo duboko prženje jaja kako bi se postigla željena hrskavost.
Kuharica Juanita Hennessey objasnila je za
Mirror: “Morate se uvjeriti da je ulje vruće prije nego što
počnete pržiti. Namažite ga uljem, ne okrećite i začinite dok
pečete. Volim dodati prstohvat sušenog čilija ili kajenskog papra
za dodatan ukus!”
Dodala je da je najvažniji dio procesa osigurati da vam ulje bude
vruće prije nego što i pomislite na razbijanje jaja. Trik je u
korištenju ulja koje je dovoljno vruće da jaje mora pucketati
kada uđe i mora ga biti dovoljno da pokrije tavu.
“Da biste dobili savršen vrh, žlicom prelijte ulje na vrh, ali
možete staviti i poklopac na tavu i toplina i para će zatvoriti
vrh, sa savršenim žumanjkom i mekanim bjelanjkom”, objasnila
je.
Ako više volite jaja s manje hrskavih, htjet ćete slijediti ove
savjete. Jamie Oliver voli svoja pečena jaja na ovaj način, ali
savjetuje da smanjite vatru i pečete jaje vrlo polako, što daje
odlične rezultate, ali dugo traje. Pečeno jaje ne smije biti
gumeno, a žumanjak poput želea.
Stavite tavu na srednje jaku vatru sa žličicom maslaca ili ulja.
Pričekajte dok se ne zagrije i održavajte vatru na istoj
temperaturi, ali ne želite da jaje previše krčka u ulju. Zatim,
kada se jaje peče minutu na izravnoj vatri, pospite malo krupne
morske soli po vrhu, a zatim smanjite vatru na nisku i stavite
poklopac za još jednu minutu pečenja. Preostala toplina gotovo će
ispariti vrh jajeta kako bi se osiguralo da nema nedovoljno
kuhanog bjelanjaka, ali da je žumanjak i dalje zlatan, tekući i
ukusan.