organizacija hladnjaka

Jeste li znali da dobrom organizacijom hladnjaka hrana može dulje ostati svježa? Evo i kako

Biti organiziran znači da znate gdje pronaći stvari i manje je vjerojatno da ćete zaboravili hranu koju ste je stavili u neki kut hladnjaka, a to znači i manje bacanja hrane...

Način na koji organizirate svoj hladnjak ima golem utjecaj na to
koliko energije troši i koliko dugo hrana traje. Znate li kako
pravilno posložiti hranu?

Chris Beasley iz osiguravajuće kuće Smart Cover otkrio je
kako organizirati hladnjak da bi vaša hrana dulje trajala.
Kaže da je prvi korak odrediti gdje će stajati koja vrsta hrane,
piše
Express
.

– Možda zvuči očito, ali imati neki redoslijed kad je
riječ o slaganju hrane u hladnjaku stvarno je
učinkovito. Biti organiziran znači da znate gdje pronaći stvari i
manje je vjerojatno da ćete zaboravili hranu koju ste je stavili
u neki kut hladnjaka. To znači i manje bacanja hrane, što je
dobro i za okoliš i za vaš novčanik – kaže Chris.

Preporučuje i da izbjegavate stavljanje previše namirnica u
hladnjak jer će slaganje stvari jednu na
drugu spriječit kruženje zraka između vaše hrane, pa
hladan zrak neće ohladiti sve jednako.

Otkrio je i najbolje mjesto za svaki proizvod te objasnio
zašto voće i povrće imaju svoje ladice. Naime, kako kaže, svi
hladnjaci imaju toplije i hladnije dijelove jer se različita
hrana zapravo bolje pohranjuje na različitim temperaturama.
Primjerice, proizvode od mesa i ribe treba staviti u najhladniji
dio hladnjaka kako bi ostali hladni.

Voće i povrće treba držati u predviđenim pretincima za njih jer
taj dio hladnjaka nije suh kao ostali, što znači da bi hrana
ovdje trebala dulje ostati svježa. Što se tiče jaja, Chris kaže
da se ona najbolje čuvaju na konzistentnim temperaturama, pa
ih je tako zaista najbolje držati ondje gdje je i predviđeno, na
gornjim policama hladnjaka. No, s kuhanom hranom treba biti
oprezan.

– Ako imate neku kuhanu hranu koju možete pohraniti u hladnjak pa
jesti još nekoliko dana, prije toga ostavite je da se ohladi.
Nemojte je nikako stavljati u hladnjak odmah nakon što ste
je skuhali jer će to povećati temperaturu u ostatku
hladnjaka i pokvariti druge namirnice – objašnjava Chris.

Većina ljudi stavlja mlijeko u vrata hladnjaka, no to možda i
nije najbolje mjesto za njega. Chris upozorava da su odjeljci na
vratima hladnjaka zapravo topliji od ostatka hladnjaka pa je tamo
bolje staviti začine i umake koji imaju duži rok
trajanja ili flaširana pića. Mlijeko je ipak bolje staviti u
sredinu hladnjaka kako bi duže trajalo.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije