Ivan Marinić dobio svoju licencu: ‘Odmah si idem tražiti posao u struci’

Prije nekoliko dana izvijestili smo o 21-godišnjem Ivanu Mariniću, prvoj i zasad jedinoj hrvatskoj muškoj primalji i problemima s kojima se sureće.

> Diskriminacija: Ivan Marinić ne može raditi kao primalja jer je – muškarac

Ipak, naša prva i jedina muška ‘babica’, konačno ima sve uvjete za rad u struci, a nada se i skorom zaposlenju u rodnom gradu. Ivan je presretan, piše 24sata.

– Presretan sam. Konačno ću moći raditi ono za što sam se školovao. Sad samo da nađem posao – rekao je oduševljeno Ivan iz Slavonskog Broda, prva i zasad jedina hrvatska muška primalja.

Iako mu Hrvatska komora primalja, nakon što im je u prosincu prošle godine dostavio svjedodžbu i uvjerenje o položenom stručnom ispitu, odobrenje za samostalan rad odmah nije izdala jer su njegovi dokumenti bili u ženskom rodu, Ivan će svoju licenciju dobiti idući tjedan.

– U srijedu su me nazvali iz Hrvatske komore primalja i kratko mi priopćili da će mi izdati licenciju. U roku od sedam dana poslat će mi je na kućnu adresu – rekao je Ivan te dodao kako će sad konačno moći raditi ono za što se školovao i u što je uložio golemi trud.

– Sretan sam prvenstveno zbog sebe, ali i zbog generacija mladića koji pohađaju školu za primalje te koji će dobiti licenciju kao i ja – rekao je Ivan koji trenutačno konobari u jednom kafiću u središtu Slavonskog Broda.

Čim primi licenciju, prionut će na slanje molbi za posao.

– Volio bih raditi u svojem gradu, no ako to neće biti moguće, otići ću tamo gdje ću se moći zaposliti – rekao je Ivan.

Iz Hrvatske komore primalja napominju da im nikad nije bila namjera Ivanu ne izdati licenciju, nego su se prije nego što to učine htjeli konzultirati s nadležnim institucijama vezano uz temu rodne osviještenosti.

– Smatramo da Zakon o primaljstvu ne sadrži adekvatno rješenje za primalje u muškom rodu. Ivanova svjedodžba je izdana u ženskom rodu, a i uvjerenje o njegovu položenom stručnom ispitu nije rodno osviješteno. Zatražili smo službeno mišljenje Vladina ureda za ravnopravnost spolova i nakon provedenih konzultacija mladiću ćemo izdati licenciju – tvrde u Komori te dodaju kako godinama nadležno Ministarstvo zdravlja upozoravaju na nedostatke Zakona o primaljstvu.

Iz Ministarstva zdravlja tvrde da je zakon rodno osviješten.

– Svi izrazi koji se koriste u tom Zakonu, a imaju rodno značenje, bez obzira na to koriste li se u muškom ili ženskom rodu, obuhvaćaju jednako osobe i muškog i ženskog roda – priopćili su.

Srednju školu Ivan je završio s odličnim uspjehom

Kad je upisivao Srednju medicinsku školu u Slavonskom Brodu, profesori Ivanu nisu rekli da će zbog naziva zanimanja primalje-asistentice imati problema oko dobivanja licencije. Komora tvrdi da će se isto ponavljati sve dok se ne izmjeni Zakon o primaljstvu.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije