čišćenje

Stručnjakinja kaže da ova područja ne biste trebali čistiti izbjeljivačem, evo i zašto

Postoje mnogo sjajnih upotreba ove oštre tekućine bez obzira na to želite li da vaša kupaonica zablista ili da vaše fuge za pločice budu ponovno bijele, no znate li gdje biste je trebali izbjegavati?

Izbjeljivač je odlično sredstvo za čišćenje kućanstva koje se,
osim za čišćenje, može koristiti i za dezinfekciju. Međutim,
stručnjaci su upozorili da postoji nekoliko površina u kućanstvu
koje se nikako ne smiju čistiti izbjeljivačem jer uzrokuju više
štete nego koristi, kako piše
Express
.  Trinity Owhe, stručnjakinja za dizajn
u Victorian Plumbingu, rekla je da se izbjeljivač nikada ne smije
koristiti na drvenim površinama jer može oslabiti strukturu.

– Drvo je porozan materijal, stoga bi korištenje izbjeljivača kao
sredstva za čišćenje potencijalno moglo uzrokovati više štete
nego koristi. Sve završne obrade nanesene na drvene ploče ili
police mogu se razbiti izbjeljivačem, dopuštajući mu da uđe u
pore drveta. To bi moglo rezultirati savijanjem drva ili čak
mrljama, a istovremeno oslabiti strukturni integritet
materijala – objasnila je.

Izbjeljivač također nije učinkovit u ubijanju spora plijesni koje
mogu promijeniti boju drvenih površina iako će ih posvijetliti,
dajući vam iluziju da ste uklonili plijesan.  Čišćenje
izbjeljivačem trebalo bi se izbjeći i na površinama koje sadrže
prirodno kamenje poput granita i mramora koji se često koristi za
kupaonice kuhinjske radne površine. Takav materijal ima porozne
površine, pa se s toga savjetuje da se na njima ne koristi
izbjeljivač. On ima sposobnost razbiti sve brtvene mase
nanesene na vaše kamene ploče i potencijalno ući u pore
materijala. Kao rezultat toga, vaše radne površine s takvim
materijalom, izblijedit će, a mogu biti i umrljane i
izgrebane.  Iako se izbjeljivač nikada ne smije koristiti na
drvenim i prirodnim kamenim pločama, također ga treba izbjegavati
kada čistite područja na kojima će se pripremati hrana.
Izbjeljivač je, kako kaže stručnjakinja, otrovan ako se proguta.
Kada pripremate hranu na kuhinjskim pločama moguće je da ostatak
izbjeljivača od čišćenja može kontaminirati vašu hranu.  Još
jedna površina koju ne treba čistiti izbjeljivačem su metalne
površine zbog toga što može ubrzati koroziju. Metalni su skloni
promjeni boje zbog korozije i oksidacije, a upotreba izbjeljivača
neizbježno će ubrzati taj proces. Primjena izbjeljivača za
suzbijanje nakupljanja hrđe, samo će povećati otpornost hrđe.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije