čokolada

Što kažu stručnjaci, gdje je bolje čuvati čokoladu: u hladnjaku ili na sobnoj temperaturi?

Kad se čokolada drži u hladnjaku puno se sporije topi na nepcu i ne dopušta da se čestice okusa rasprše po jeziku zbog čega se čokolda iz hladnjaka može činiti bljutavom i bezukusnom.

Mnogo je nepisanih pravila o najboljem načinu za čuvanje i
skladištenje različitih namirnica pa mnogi od nas
više nisu sigurni na kojim bi temperaturama nešto trebali
držati i zašto. Često se to pitanje postavlja upravo za čokoladu
za koju neki tvrde da joj je zbog udjela mlijeka mjesto u
hladnjaku, dok bi po drugima ohladiti tu poslasticu bio
‘grijeh’. 

Dva po mnogima najveća britanska stručnjaka za čokoladu;
Pierre Marcolin i James Cadbury; imaju, naravno,
odgovor na to, a kažu da je povezan s načinom na
koji različite okuse doživljavamo na jeziku, ali i u
nosu! Naši su jezici, objašnjavaju oni, prilično
primitivni kad je u pitanju prepoznavanje okusa i
prepoznaju svega pet različitih: slatko, slano, kiselo,
gorko i takozvani umami, peti osnovni okus koji spaja
slatko, kiselo, slano i gorko i koji potiče apetit i jelu
pruža ‘ono nešto’.

– Za naš je doživljaj okusa zapravo puno zaslužniji nos, odnosno
njuh, nego jezik; njuh je čovjeku daleko razvijeniji od
okusa i po njemu možemo jasno razlikovati na stotine
različitih okusa i aroma – objasnio je Cadbury. A kako hlađenje
hrane utječe na način na koji ćemo joj doživjeti miris,
pa onda i okus?

– Kad se drži u hladnjaku, čokolada nam se
puno sporije topi na nepcu, a zbog niske se
temperature čestice okusa ne rasprše po jeziku i
njegovim osjetnim pupoljcima. Zato nam se čokolada iz hladnjaka
može činiti bljutava, odnosno bezukusna – rekao
je Marcolin.

Zato je, dodaje on, tu poslasticu daleko bolje držati
na sobnoj temperaturi, koja joj osigurava da se prilikom
kušanja dovoljno istakne njena primarna aroma. Ako ste iz nekog
razloga još uvijek uvjereni da joj je mjesto u hladnjaku,
dva stručnjaka naglašavaju kako postoji jedna vrsta
čokolade koju uvijek treba držati podalje od niskih temperatura.

– Tamna čokolada ima veći postotak kakaa što znači da se
topi na višoj temperaturi pa će joj boravak u hladnjaku sigurno
uništiti okus i nećete okusiti ono što biste trebali kad je
kušate – poručili su, a postoji još jedan razlog zašto je
čokoladu bolje držati van hladnjaka. Ona naime, kao i neke druge
namirnice, zbog svog sastava i teksture ima običaj na sebe
‘preuzeti’ mirise; pa i okuse; neke druge hrane iz
hladnjaka, a to sigurno ne želite, prenosi Express.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije